1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Pengar till skolan ska inte hamna i aktieägarnas fickor

Likvärdig skola är en utopi så länge aktiebolag får härja fritt.
Foto: Jonas Ekstrˆmer/TT

Sverige har en unik marknad för utbildning, med vinstdrivande aktiebolag som är offentligt finansierade. Det har man inte någon annanstans i världen.

Det är därtill en dysfunktionell skolmarknad där skolor ger glädjebetyg på grund av konkurrens. Undersökningar visar att aktiebolagsskolor sätter omotiverade betyg. Det försvårar både för framtida studier och slår ut de elever som faktiskt är duktiga och har fått rättvisa betyg.

Inget annat land i världen idag tillåter att skattepengar avsedda för skola hamnar i hos aktieägare.

Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nu ska det sägas att det finns undantag, till exempel friskolor som enbart fokuserar på de mest resurskrävande elever. Men det är som sagt undantag.

För mig och majoriteten av Sveriges lärarstudenter är det uppenbart att skolpengssystemet inte gynnar det kompensatoriska uppdraget. Barn, elever och lärare har blivit en handelsvara, kunder på en marknad.

Den fria etableringsrätten har också lett till att oseriösa aktörer startar friskolor däribland religiösa friskolor där utbildningens kvalitet kommit på undantag. Offren är våra elever.

Vinst är det viktigaste intresset i en aktiebolagsdriven skola. Skolkoncernen Academedia, som numera finns på börsen, hade en vinst före skatt på 204 miljoner kronor under det fjärde kvartalet förra året. Det kan jämföras med vinsten på 148 miljoner kronor motsvarande period året dessförinnan.

Internationella engelska skolan (IES) redovisade en vinstökning på 20 procent i senaste rapporten.
Nyligen köpte IES ännu en skola i Spanien för 168 miljoner kronor och Academedia har expanderat i bland annat Tyskland.

Samtidigt tjänar de behöriga lärarna på Internationella engelska skolan i genomsnitt cirka 3 000 kronor mindre i månaden än sina kommunala kollegor.

Skattebetalarnas pengar ska komma skolan och eleverna till del, inte delas ut till aktieägare eller användas till att köpa nya skolor utomlands och fylla direktörernas fickor.

Montera ner dagens dysfunktionella och perverterade friskolesystem. 

Vi i LR Stud vill att det ska vara förbjudet för aktiebolag att bedriva skolverksamhet. Aktörer med vinstintresse hör inte hemma i våra skolor.

Rebecca Roth

Ordförande Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening