”Vi använder våra demokratiska rättigheter”

I tidningen den 5 mars stod det att läsa på första sidan att kostnaden för folkomröstning om äldreboendet i Misterhult blir en miljon kronor.
Folkinitiativet fortsätter sin kamp för att rädda äldreboendet i Misterhult även om en folkomröstning kostar en miljon. Bilden är från en stor manifestation förra året.
Foto: Arkiv

Misterhults kommunalhus står tomt sedan kommunen valde att lägga ner Hasselbackens förskola för cirka 10 år sedan.

Om kommunen nedmonterar ytterligare två hus i byn, är det tre större hus som står tomma. Är det löften våra politiker gick till val på för 1,5 år sedan?

Alla tre husen i Misterhult ägs av kommunen och enligt uppgifter från tekniska förvaltningen, minskas kostnaden från nuvarande 1,1 miljon kronor per år till cirka 900 000 kronor per år vid nedmontering. Alla tre husen sätts då på sparlåga vad gäller värme, skötsel och tillsyn.

Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I dagsläget när halva Hultgården används till äldreboende, är kostnaden cirka 100 000 kronor per år för den tomma undervåningen. Under tiotalet år har undervåningen stått tom vilket ger en kostnad för Socialförvaltningen på en miljon kronor.

Hade två personer fått hyra undervåningen i ett seniorboende hade budgeten gått ihop. Eller ännu bättre, äldreboende med 15 platser som huset är ämnat för.

Är det tjänstemännen som beslutar i vår kommun? Våra folkvalda politiker bär ansvaret för oss som verkar och bor i hela kommunen.

Vi har inte reducerad skatt på landsbygden, utan betalar avgifter och skatter precis som i tätorten. Vi lever i en demokrati med spelregler som vi följer i och har därför tagit initiativ till en folkomröstning.

Skatter och kommunala avgifter är lika för alla i hela vår kommun oavsett var du bor. Demokrati måste få kosta, mänskliga rättigheter oavsett var du bor i Sverige.

För Folkinitiativet Rädda Hultgården, Charlottagården och bevara landsbygden

Eva Holm

Läs mer

Kalmar

Nordiskt toppuppdrag till Laila Naraghi

”Det känns både stort och hedrande att tilldelas detta uppdrag.”

Oskarshamn

Fokus på trygghet och landsbygd i SD - budget

SD vill fokusera på tryggheten, landsbygden och förutsättningarna för personer med funktionsvariationer i sitt förslag till investeringsbudget.

Coronavirus

Riksdagsledamot – från köksbordet: ”Är annorlunda”

Laila Naraghi: ”Visar att demokratin levererar”

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Årskrönika: Mönsterås

Pengaproblem och storsatsningar i fokus

Så var 2019 i Mönsterås kommun – vi har summerat de största händelserna.

Tränarna som har fått gå

27 tränare på fem år har fått lämna toppklubbarna

Barometern-OT:s kartläggning visar att många tränare har fått lämna sina jobb toppklubbarna här de senaste fem åren.