Inte heller Vänsterpartiet har gjort upp med sin historia

Varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna har gjort upp med sitt förflutna.

När väljarna bestämmer vilken valsedel som ska läggas i kuvertet spelar partiernas förflutna mindre roll eller det faktum att diverserättshaverister, antidemokrater eller före detta brottslingar återfinns som kandidater. Det är policy som gäller.

Författaren Magnus Utvik, bilden, får medhåll av känd akademiker i sin kritik av Vänsterpartiet bristande uppgörelse med historien.
Foto: Karl Melander/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Därför har exempelvis en strategi att uppmärksamma Sverigedemokraternas ena historiska ben i den nazistiska vit-maktmiljön varit dömd att misslyckas. Dels har partiet gått fram när det distanserat sig från historien, dels var det proteströstande som fick SD att växa. Tal om partiets historia sågs av dess kärnväljare som ett försök från ”eliten” att förminska migrationens problem. Sverigedemokraterna har varit tämligen ointresserade av att uppmärksamma sin egen historia och ta avstånd från grundarna. Vit-boken om vit-makt kulturen har inte kommit ut. Partiledaren Åkesson hävdar själv att det varit svårt att finna oberoende forskare som kan skriva historien.

Samtidigt skulle ett projekt peka på hur SD skiljer sig från bland annat andra nordiska populistiska partiet som har rötter i antietablissemangsrörelser eller i stad-land konflikten.

Inför valrörelsen får nu också Vänsterpartiet hård kritik för att inte ha gjort upp med sin historia. Den kommer intressant nog inte från borgerligt håll utan från en av de akademiker som var med och skrev partiets egen vitbok efter kommunismens fall, professorn i idéhistoria Sven-Erik Liedman. Vänsterns mörka förflutna aktualiseras av den kommande boken Partiet på kant med verkligheten (Carlsson) av författaren Magnus Utvi som understryker hur Vänsterpartiet Kommunisterna systematiskt svek dissidenter i de socialistiska staterna. Jonas Sjöstedts historieskrivning om hur partiet under CH Hermansson 1964 vände sig bort från Sovjetkommunismen underkänns också. Sjöstedt ska ha hävdat att man vid den av tiden började att kritisera ”inskränkningar av demokratiska rättigheter” i de socialistiska staterna. Ett absurt påstående eftersom det inte fanns några fri- och rättigheter i Sovjet eller på Kuba.

Sven-Erik Liedman kritiserar nu den ”uppgörelse” med historien som Vänstern genomförde efter murens fall. Den gick för snabbt och var för begränsad till framför allt relationerna med Sovjetunionen och Östtyskland. ”Arbetet borde ha fått fortsätta”.

”Man måste gå till botten”, med ”surdegarna som finns kvar” är en nyckelmening när Liedman diskuterar Utviks resonemang i onsdagens Studio Ett i Sveriges Radio i ett inslag där ingen från Vänsterpartiet symptomatiskt nog ville medverka.

Liedman är också djupt kritisk till att Vänsterpartiet inte markerar tydligare mot bland annat förekomsten av kommunistiska symboler i demonstrationståg. Partiet håller inte rent, vare sig mot torgmötessaboterande unga aktivister eller mot kommunistiska Kubakramare.

Vänsterpartiet har som socialdemokraten Magnus Utvik som själv har varit medlem i kommunistiska sekter säger tagit avstånd från sitt förflutna men varken bett om ursäkt eller förklarat varför diktaturer hyllades medan man vände ryggen till dissidenter.

Väljarna röstar om partiernas ställningstaganden, inte om dess förflutna på valdagen. V och SD har ännu inte kapat grenen från de mörka träd som de fortfarande växer ur. Fortfarande tas hänsyn till interna opinioner, som kommunistiska grupper inom Vänsterpartiet och extremnationalister i SD. Fortfarande kan ledande vänsterpartister gratulera antidemokrater i Venezuela.

Ett dåligt träd bär som bekant ingen riktigt god frukt.

Läs mer

Nattens händelser

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt anlagd brand i miljöhus i Växjö.

Kalmar

Katsanidous väg till toppen: ”Insåg att jag hade stort stöd”

”Vill vi se fler unga, inte minst kvinnor, engagera sig politiskt då måste politik och vardag gå att kombinera.”

Sport

Avslöjar: Vikings ute efter KHC-stjärnan

Grannen i väst vill sno centerstjärnan.

Borås

LISTA: Här är de nya lagarna som träder i kraft i dag

Mer kontantservice och mer samhällsorientering för nyanlända – mindre bidrag till asylsökande i utsatta områden och mindre skatt för höginkomsttagare.

Årskrönika: Mönsterås

Pengaproblem och storsatsningar i fokus

Så var 2019 i Mönsterås kommun – vi har summerat de största händelserna.

Tränarna som har fått gå

27 tränare på fem år har fått lämna toppklubbarna

Barometern-OT:s kartläggning visar att många tränare har fått lämna sina jobb toppklubbarna här de senaste fem åren.