1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

JUST NU: Första coronadödsfallet i Kalmar län

Länet har fått sitt första coronarelaterade dödsfall. Det meddelade Region Kalmar på en pressträff på fredagsförmiddagen.
Region Kalmar län kallade till presskonferens på fredagen. Här syns smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin och hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist (i mitten).
Foto: Daniel Bogefors

Det rör sig om en man i 85-årsåldern som avled under gårdagen.

– Jag känner med de anhöriga och beklagar sorgen, säger Lisa Labbé Sandelin på pressträffen.

Dessutom har sjukvården fått sin första patient som behöver intensivvård. Läget är stabilt. Enligt senaste uppgifterna vårdas nio personer på infektionskliniken.

Lisa Labbé Sandelin menar att länet har passerat flera viktiga milstolpar den gångna veckan.

– Vi har samhällsspridning i Torsås kommun. Vi har 25 bekräftade fall hittills. Dessutom en hel del fall som vi har en stark misstanke om och som vi sätter diagnosen covid-19 men som vi inte provtar. Vi har hamnat i ett läge där totalsiffror kanske inte är så intressant, säger hon.

Hon säger vidare att länet gått in i en ny fas, med samhällsspridning.

– Hittills har vi legat ett par veckor efter storstadsregionerna, till och med någon vecka efter de övriga regionerna, men vi kommer nog inte bli helt förskonade här heller.

Lisa Labbé Sandelin uppmanar nu länsbor att göra vad som krävs för att minska smittspridningen; att tänka på handhygienen, att stanna hemma vid sjukdom och att tänka på social distansering.

– Nu gäller det att alla hjälps åt. Man måste visa respekt för de som vill göra det bästa, säger hon.

Sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist berättar att arbetet som redan pågått på Länssjukhuset i Kalmar för att utöka kapaciteten för infektionspatienter successivt fortsätter under kommande vecka.

– Vi arbetar också för att öka kapaciteten för intensivvårdspatienter, säger han.

Han säger också att tecken på en ökad spridning av viruset medför att även de andra sjukhusen i länet behöver förberedas på att ta emot patienter med covid-19.

– Från och med början av nästa vecka drar vi ner verksamheten väsentligt på sjukhuset i Västervik. Vi upphör med inneliggande operationer – med den typen av operationer som kan vänta. Det är för att frigöra lokaler och resurser i form av våra medarbetare och att kunna utbilda dem för att kunna ta hand om covid-19-patienter.

Liknande åtgärder kommer att behöva vidtas även i Oskarshamn men är inte aktuellt i nuläget.

SE PRESSTRÄFFEN HÄR: