1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ett 20-tal länsbor har testats för coronavirus

Allt fler länsbor provtas för coronaviruset. Samtidigt är 1177 under hög belastning eftersom många ringer onödiga samtal.

På tisdagen hade regionen ett möte där det senaste utvecklingen kring coronaviruset diskuterades. Fortfarande har ingen länsbo smittats av coronaviruset.

– Det blir fler och fler som kommer in för provtagning. Hittills har ett 20-tal personer provtagits för coronavirus i länet, säger Rolf Asmundsson, pressekreterare vid Region Kalmar län.

Fakta:

Det här är riskområdena med coronavirus

Personer som vistats i riskområden ska vara uppmärksamma på hosta, andningssvårigheter eller feber och ringa 1177.
Följande riskområden gäller:
* Hubei eller annan provins i Kina där smittspridning pågår.
* De italienska regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto.
* Iran
* Sydkorea
Källa: Folkhälsomyndigheten

Smittspridning av coronavirus förekommer i Kina, Sydkorea, Italien (Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto) och Iran.

– Vi har beredskap eftersom det är en infektionssjukdom som sprider sig. Personer som varit i riskområdena uppmanas att ta kontakt telefonledes. De ska inte uppsöka vården utan först ringa till oss, säger han.

De som har allmänna frågor kring viruset ska undvika att ringa 1177, som just nu få ta emot mängder av samtal om coronaviruset. Många av samtalen är onödiga.

– Vi har en väldigt hög belastning just nu. Normalt har vi en kö på strax under 100 samtal med 10-15 minuters väntetid. Nu har vi över 200 samtal i kön och en väntetid på 35-40 minuter, säger Marlene Henningsson, verksamhetschef på Vårdguiden i Region Kalmar län.

I stället ombeds folk utan symptom att ringa till 113 13.

– Om man har symptom ska man ringa 1177. Om man är orolig och inte har några symptom vill vi att man ringer 113 13. Man kan också gå in och läsa på Folkhälsomyndighetens hemsida, säger hon.

Vad ställer folk för frågor till er?

– Det kan vara allt från att man beställt ett paket från Kina, till att vänner träffat någon som varit iväg i ett riskområde.

Hittills har 24 personer i Sverige smittats av viruset. Nio personer i Västra Götaland, nio personer i Region Stockholm, tre personer i Region Uppsala och en i Region Skåne.