1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

3D-printade skyddsvisir skänktes till äldreomsorgen

Ett gäng företag, föreningar och privatpersoner lämnade på onsdagen över 3D-printade hållare för skyddsvisir till omsorgen i Kalmar kommun.
Tobias Olsson och Kristoffer Föhrman var några av de frivilliga som överräckte 3D-printade skyddsvisirhållare till äldreomsorgen.
Foto: Jonatan Bergöö

Frivilliga personer, företag och universitet tillverkar skyddsutrustning runtom i landet till sjukvården och äldreomsorgen. Nyligen startades Facebookgruppen ”3D skrivare Kalmar”. På onsdagen lämnade personer ur gruppen ut ett 40-tal visirhållare till äldreomsorgen som de tillverkat med sina 3D-skrivare.

– Vi fick förfrågningar från omsorgsnämnden om vi kunde printa ut visirhållare på samma sätt som man gjort i bland annat Luleå. Jag arbetar inom datavetenskap på Linnéuniversitetet och vi har två 3D-skrivare, säger Tobias Olsson, som startade Facebookgruppen.

Han har tagit fram en visirhållare där hålen sitter på samma sätt som på en hålslagare. Allt för att personalen själva ska kunna sätta dit en egen plastfilm på visirhållaren. Det 40-tal visirhållare som delades ut är bara början.

– Det kommer bli avsevärt många fler nu när vi har gått godkänt att göra det, säger Kristoffer Föhrman från föreningen Kalmar Makerspace.