1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Är man bekymrad för någon så kan man ställa raka frågor”

1 478 personer i Sverige begick självmord 2016. På måndagskvällen tändes 100-tals ljus på Larmtorget i Kalmar för att uppmärksamma suicidpreventiva dagen.
100-tals ljus tändes på Larmtorget på måndagskvällen för att uppmärksamma suicidpreventiva dagen.
Foto: Lotta Nyberg

– Jag möter så många ungdomar i mitt jobb och tycker det är viktigt att de vet att det finns vuxna som bryr sig, säger Tina Ericsson, som är initiativtagaren på Ung Kalmar och jobbar som fritidsledare på Smedbys nya kultur- och fritidscentrum.

Kvällen inleddes med en föreläsning av Martin Bengtsson på Kalmar Teater. Han har skrivit boken, I skuggan av San Siro – från proffsdröm till mardröm, som är en självbiografi om hans eget självmordsförsök.

Därefter hölls ljusmanifestationen på Larmtorget. Elever från Högalids folkhögskola sjöng och Maria Pedersen från Suicide Zero talade.

Maria Pedersen från Timmernabben miste sin egen son 2013 genom att han tog sitt eget liv. Det var också då hon engagerade sig i Suicide Zero.

– Är man bekymrad för någon så kan man ställa raka frågor. Man kan fråga ”funderar du på att ta ditt liv?”. Man väcker ingen björn som sover. Däremot kan den frågan vara skillnaden som gör att någon väljer att leva i stället när de märker att någon förstår och lyssnar, säger Maria Pedersen och berättar:

– Den sista dagen min son levde tänkte jag tanken men vågade inte fråga honom för jag var rädd att jag skulle väcka tanken hos honom.