Annons

Ardalan Shekarabi knackade dörr i Kalmar

Civilministern Ardalan Shekarabi (S) knackade dörr i Kalmar. ”S är inget arbetarparti längre”, löd första kommentaren från en boende i Oxhagen.
Kalmar • Publicerad 6 maj 2019 • Uppdaterad 23 maj 2019
Civilministern Ardalan Shekarabi knackade dörr tillsammans med Johan Persson. ”S är inget arbetarparti längre. Det känns som att ni gått mer åt höger”, sade Helén Birgersson.
Civilministern Ardalan Shekarabi knackade dörr tillsammans med Johan Persson. ”S är inget arbetarparti längre. Det känns som att ni gått mer åt höger”, sade Helén Birgersson.Foto: Jonatan Bergöö

På måndagen knackade Socialdemokraterna dörr i Oxhagen inför EU-valet om tre veckor. Civilminister Ardalan Shekarabi höll ett snabbt tal på uppsamlingsplatsen inför sina partikollegor.

– Vår uppgift är att få de som sympatiserar med oss att gå och rösta, sade Ardalan Shekarabi.

Civilminister Ardalan Shekarabi tillsammans med lokala partikollegor på uppsamlingsplatsen.
Civilminister Ardalan Shekarabi tillsammans med lokala partikollegor på uppsamlingsplatsen.Foto: Jonatan Bergöö
Annons

Med på civilministerns runda var kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S). De började överst i flerfamiljshusen och arbetade sig nedåt. En av de första som öppnade var Helén Birgersson som inte var överdrivet imponerad av att ha civilministern hängande på dörren.

– S är inget arbetarparti längre. Det känns som att ni gått mer åt höger, sade hon och Johan Persson kontrade med att man måste kompromissa.

Eftersom många inte hunnit hem från arbetet, var det många dörrar som förblev oöppnade. Men civilministern var ändå på hugget.

– Jag tycker om att knacka dörr. Det är fantastiskt att få möjlighet att samtala med medborgare, svara på frågor, lyssna och ta in synpunkter, sade Ardalan Shekarabi.

Ardalan Shekarabi knackade dörr tillsammans med bland andra Gunilla Johansson och Johan Persson.
Ardalan Shekarabi knackade dörr tillsammans med bland andra Gunilla Johansson och Johan Persson.Foto: Jonatan Bergöö

Varför ska man rösta i EU-valet?

– Det som händer i Europaparlamentet påverkar oss alla. Lagstiftningen påverkar svensk miljö, svensk arbetsmarknad och förutsättningarna för kommunerna. Det är en otroligt viktig händelse.

– Den här gången står väldigt mycket på spel, vi har extrema krafter på frammarsch i Europa. Krafter som ifrågasätter jämställdheten, bekämpar arbetet med omställningen till ett klimatvänligt samhälle och ifrågasätter alla människors lika värde. Då är det viktigt att man använder sin rösträtt och röstar på kandidater som står upp för de här viktiga värdena.

EU kan uppfattas som krångligt och distanserat från oss. Hur ska man få folk att rösta?

– Man ska inte krångla till det. Det här är ett val där värderingar spelar roll. Europaparlamentet fungerar precis som Kalmar kommun eller Sveriges riksdag, det är värderingar som påverkar hur ledamöterna röstar. Europaparlamentet påverkar lagstiftningen som påverkar våra liv.

Ölandskommunerna kan komma att slås samman. Vad tycker du om det?

– Jag följer den processen noga. Det är intressant för oss att se utvecklingen. Vi vill att det ska finnas en likvärdig välfärd i hela Sverige. Det ska inte spela någon roll om man bor på Öland, i Stockholm eller i Kiruna. Man ska ha en likvärdig skola, sjukvård och äldreomsorg. Då är det viktigt att kommunerna har förutsättningar att erbjuda medborgarna en likvärdig välfärd av hög kvalitet i hela landet.

Jonatan BergööSkicka e-post
Jonatan BergööSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons