1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Efter uppmärksammat Facebookinlägg: ”Inget unikt för Lindsdal”

Polisen påträffade en 14-åring i förra veckan och sex ungdomar i helgen. Alla var i Lindsdal och alla hade narkotika i kroppen.
– Det är inget unikt för Lindsdal, säger polisen Albin Martinsson.
Foto: Matilde Campodonico

I förra veckan påträffades en 14-årig drogpåverkad pojke samt en drogpåverkad 18-åring mitt på dagen i Lindsdal. Efter en hemmafest i Lindsdal i helgen fick sex ungdomar i 18–19-årsåldern lämna urinprov och samtliga uppgav till polisen att de hade brukat droger.

Ett Facebookinlägg som polisen Albin Martinsson skrev efter den ovan nämnda hemmafesten har fått stor uppmärksamhet på sociala medier och delats nästan tusen gånger.

Där står bland annat: ”En av dem berättade att han tidigare använt hasch och receptbelagda tabletter. I fredags hade han även provat ett pulver som han trodde var amfetamin eller kokain då han var ute på krogen. Killen berättade också att han ville sluta med narkotika men sa att vart han än kom på olika fester så fanns det ett brett utbud och att grupptrycket var väldigt svårt att stå emot.”

– Det debatteras rätt friskt i samhället om cannabis är en inkörsport till tyngre droger eller inte. Jag tycker det den här killen sade är ett bevis för att det är så, säger Albin Martinsson, ingripandeverksamheten på polisen i Kalmar/Öland.

Är det extra mycket droger bland unga i Lindsdal?

– Nej, det är inget unikt för Lindsdal, utan problematiken är utbredd i hela vårt samhälle. Vi hade fått det flaggat från skolor och fritidsgården att det har varit problem där och vi har lagt extra resurser där, säger Albin Martinsson som berättar om hur vanligt det är:

– Ungdomar vittnar om att om man går på en fest så finns det ofta narkotika där. Det är inte längre bara ett särskilt klientel som kommer i kontakt med droger.

Håkan Roupé, gruppchef för områdespolisen i Kalmar/Öland, uppmanar föräldrar att bli mindre naiva.

– Jag vet att det är svårt att ifrågasätta sitt barn, men jag har hittills inte påträffat en ungdom som frivilligt har berättat för sina föräldrar att de har använt droger. De kommer att förneka det tills de blir överbevisade, säger han.