1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Håkan Juholt kvar på Island

Utrikesdepartementet har beslutat att tillfälligt kalla hem viss personal. Det beslutet gäller inte ambassadör Håkan Juholt. ”Jag är kvar och frontar arbetet på ambassaden.”
Håkan Juholt är inte hemkallad av UD utan fortsätter att sköta uppdraget som Sveriges ambassadör på Island även under coronakrisen.
Foto: Mats Holmertz

Utrikesdepartementet gav i veckan beskedet att de kallar hem personal med familjer från 21 länder i särskilt utsatta riskområden. Detta besked omfattar inte Island.

"Vi måste också ta hänsyn till att vissa av våra medarbetare och kanske deras familjemedlemmar kan tillhöra riskgrupper, så det är många olika aspekter”, kommenterade Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD, beslutet.

Sveriges ambassadör i Reykjavik på Island är Håkan Juholt. Han stannar kvar och arbetar vidare.

– Island har ganska många smittade och regeringen här har infört betydligt hårdare umgängesregler än i Sverige. Och håller coronakrisen i sig kommer den att bli väldigt kännbar för Island. Turismen, som nu helt avstannat, svarar för hela 40 procent av Islands BNP, säger Håkan Juholt.

Hur påverkar coronakrisen din verksamhet?

– Vi hade ett mycket väl genomarbetat och digert program planerat för de kommande månaderna. Exempelvis skulle vi genomfört en bostads- och en stor matmässa. På matmässan skulle 25 aktörer, varav flera från Kalmar län, ha deltagit. Men jag har fått dra ett rött streck över hela kalendern. Istället arbetar jag nu tillsammans med Institutet för framtidsstudier i Sverige att arrangera ett anta webbinarium med deltagare både här på Island och i Sverige, Det finns inte något som är positivt med det vi upplever nu, men att få arrangera webbinarier, det ska bli spännande, fortsätter Håkan Juholt.

Har du fått ändra på ditt dagliga arbete som ambassadör också?

– Nej, egentligen tvärtom. Jag har fattat beslutet att ambassadens andraman arbetar hemifrån och jag här från ambassaden. Detta för att vi inte ska riskera att bli smittade samtidigt. Så nu sitter jag själv i receptionen och så att säga frontar hela vår verksamhet, säger Håkan Juholt.