1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Inga valborgseldar i fyra kommuner

Den torra väderleken gör att det nu är beslutat om eldningsförbud i Kalmar, Nybro, Torsås och Emmaboda från och med måndag. Därmed blir det inga valborgseldar i dessa kommuner.
Det blir inga valborgseldar i Kalmar, Nybro, Torsås eller Emmaboda. Den torra väderleken sätter stopp.
Foto: Hasse Holmberg / TT

Från och med måndagen 29 april klockan12.00 råder det eldningsförbud i Kalmar, Emmaboda, Torsås och Nybro kommun. Det mycket torra väderläget har tvingat kommunerna i samråd med länsstyrelsen ta detta beslut.

– Det ska visserligen bli lite regn i helgen men vi bedömer inte det som tillräckligt. Därför har vi fattat beslut om eldningsförbud, säger Kicki Carlsson på Kalmar kommuns trygghets- och larmcentral.

Beslutet om eldningsförbud i dessa fyra kommuner gäller tills vidare, och därmed blir det inga valborgseldar.

– Nej, det blir det inte. Det är ovanligt att valborgseldar ställs in och att eldningsförbud träder i kraft så här tidigt, säger Kicki Carlsson.

På Öland avvaktar räddningstjänsten med eldningsförbudet. Enligt ställföreträdande räddningschef Jonas Mårtensson kommer man ta ett nytt beslut på måndag.

– Den bedömning vi gör nu är att det inte behövs något eldningsförbud. Men vi kommer att ta ett nytt beslut på måndag och sedan löpande ha koll på läget. Valborgseldarna kan dock brinna som planerat, säger han.

Är du orolig för sommaren?

– Ja, det är jag. Det behövs regn.

Enligt Dan Sundström på länsstyrelsen kan förutsättningarna skilja i länet och olika kommuner tvingas fatta olika beslut.

– Vi är ett avlångt län med olika brandriskvärden, prognoser och förutsättningar, säger han.

– Mycket handlar om hur fuktig marken är. Om till exempel det övre markskiktet får regn minskar risken att bränder startar, men kommer det inte tillräckligt mycket regn är det undre markskiktet fortfarande torrt och de bränder som uppstår kan få snabb spridning.

Trots eldningsförbudet är det tillåtet att grilla vid eget hus under eget ansvar. Även vid restauranger och campingar tillåts grillning med särskild försiktighet. Rökning i skog och mark bör undvikas.