1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kalmarelever ställer upp i SM i bakning

Jenny Nyström har byggt upp en fin tradition av att komma till final i skolmästerskapet i bakning. Elin Stenborg och Lisa Dagnäs hoppas att 2018 är året då skolan vinner.
Lisa Dagnäs, från Kristdala, och Elin Stenborg, Oskarshamn, kommer på tisdag att tävla i Skol-SM i Göteborg. Det mesta är klart, bortsett från lite finjusteringar.
Foto: Mats Holmertz

Skolor från hela landet bjuds in att ställa upp i tävlingen men det är bara de åtta bästa bidragen, förra årets vinnare och värdskolan som går till final.

– Jenny Nyström-skolan har kommit tvåa fyra år i rad nu. Det vore kul om vi var de som äntligen vann, säger Lisa Dagnäs, en av två bagare som tävlar för Kalmarskolan.

Med tidigare års resultat känner de båda representanter press på att komma långt i tävlingen, som är uppdelad i fem olika tävlingsmoment.

Ett av momenten är wienerbröd. Här är tjejernas bidrag.
Foto: Mats Holmertz

– Man är ju lite nervös. Vi har som mål att komma tvåa i alla fall. Man tävlar i matbröd, vetebröd, wienerbröd, tårta och marsipanfigur, säger Lisa Dagnäs.

Det kräver mycket förberedelse för att få fram ett vinnande tävlingsbidrag. Inspirationen kommer mycket från tidigare års tävlanden och internet.

– Vi har två veckor på oss i skolan att förbereda oss. Första dagarna gick mycket av tiden åt till att hitta inspiration. Det blev mycket tid på Instagram, säger Elin Stenborg.

På tisdag drar tävlingen igång. De har då 4,5 timme på sig att få alla bakverk klara. Utöver att vinna som lag kan deltagarna även vinna individuellt med sin tårta eller med marsipanskapelsen.