Annons

Kampradstiftelsen vill hjälpa äldre och lokala handlare

Kampradstiftelsen anslår tio miljoner kronor för att mildra effekterna av coronaviruset i Småland. Främst handlar det om att minska isoleringen av äldre och att hjälpa entreprenörer inom lokal handel, där Vimmerby är pilotkommun.
Kalmar län • Publicerad 3 april 2020
"Vi kunde höra Ingvar Kamprads fråga: Vad tänker ni göra för de äldre som inte ens får besök i påsk”, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse, som nu satsar tio miljoner.
"Vi kunde höra Ingvar Kamprads fråga: Vad tänker ni göra för de äldre som inte ens får besök i påsk”, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse, som nu satsar tio miljoner.Foto: Hilda Frankki

– Stiftelsen hade styrelsemöte i går, och vi kunde alla höra grundaren Ingvar Kamprads röst inom oss. Han skulle ha frågat vad vi tänker göra för alla äldre som sitter ensamma och inte ens får besök i påsk, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse.

Mötet beslutade därför att anslå tio miljoner kronor inom stiftelsens tre olika profilområden: Att öka äldres livskvalitet, stödja lokala entreprenörer och satsa på utbildning.

Annons

– Vi delade ut Ipad på många äldreboenden för några år sedan, och de är ju ett sätt för äldre och anhöriga att hålla kontakt med varandra. Men det kräver kanske lite mer personella resurser, och därför ska vi kontakta Smålands alla 33 kommuner, säger Lena Fritzén.

– Men det här måste ju gå kvickt, det får inte bli några krångliga ansökningar, utan vi ska höra av oss till alla områdeschefer och sedan kan jag tänka mig att det blir en schablonsumma till alla.

Stöd till lokala handlare och andra entreprenörer ingår också i de tio miljonerna.

– Många drabbas hårt av coronakrisen, och vi tänker föra ihop lokala affärsidkare i en digital plattform. Äldre ska samtidigt få gåvocheckar att handla för, så det blir både en guldkant för dem och bra för handeln. Vi börjar med Vimmerby kommun, men det ska bli en kommun i varje län till att börja med, säger Lena Fritzén.

Det tredje benet i Kampradstiftelsens satsning är ett utbildningsprojekt i samarbete med Linnéuniversitetet.

– De har varit imponerande snabba med att ta fram korta kurser, till exempel i digital utveckling och marknadsföring, som kan sökas av människor som nu permitteras inom olika branscher.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons