1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Klart: De tävlar i årets sandskulpturfestival

Ansökningar kom från hela världen.
Nu är lagen klara till årets sandskulpturfestival vid Kalmarsundsbadet.
– Det blir en spännande blandning, säger Edwin Böck, konstnärlig ledare.
Förra året tog det äkta paret Paul och Remy Hoggard, som representerar Nederländerna/Storbritannien, hem segern med sitt konstverk Orangutang.
Foto: Veronika Karlsson

Totalt har det kommit in 22 ansökningar och nu har juryn valt ut åtta låg från världens alla hörn som ska göra upp om snyggaste sandskulpturen i sommar.

– Det är ett par nya lag som aldrig varit hos oss och sedan gamla bekantingar som varit här flera gånger. Det finns inte så många i världen som kan det här med sanden, och vi vill ha de duktigaste, de som är världsbäst, säger Edwin Böck, konstnärlig ledare för Kalmar International Sand Sculpture Festival som festivalen heter.

Bland de tävlande i år återfinns bland annat ett lag från Mongoliet, med lagledaren Munkh Erdene Tsagaan i spetsen.

– Jag har aldrig träffat dem tidigare så det ska bli spännande att se vad de går för. De har skickat in en fin skiss och bilder på det de har gjort tidigare. De är jätteduktiga så väldigt kul att få hit dem, säger Edwin Böck.

Edwin Böck, konstnärlig ledare för Kalmar International Sand Sculpture Festival.
Foto: Anton Lernstål

Trots att förra årets festival inte hade något officiellt tema var det mycket skulpturer av djur. Det kommer det även finnas i år.

– Ni slipper inte djurtemat helt och hållet, haha. Vi kommer att ha några pandor, en krokodil och en sköldpadda. Så några djur kommer dyka upp i alla fall, säger Edwin Böck.

Nytt för i år är att ett av de tävlande lagen är ett traineelag från Sverige.

– Det är två tjejer som gör det här för första gången. Vi vill få fler duktiga sandskulptörer och då måste man ge dem en chans, säger Edwin Böck.

Liksom förra året blir det också aktiviteter för barn och unga i anslutning till festivalen.

Årets festival hålls den 8–12 juli.

LÄS MER: