1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Skogsbrand upptäcktes från luften

På långfredagen upptäckte Frivilliga flygkåren Blekinge en fullt utvecklad skogsbrand utanför Påryd. Branden hann sprida sig på 60 hektar innan räddningstjänsten fick den under kontroll.
Röken från branden syntes tydligt från Ekenästrakten.
Foto: Mats Holmertz

Branden upptäcktes strax före lunch av chefspiloten Christopher Carlander som genomförde en träningsflygning med en ny brandflygpilot. En bit in på rutten såg de att det rök i södra delarna av Kalmar.

– Vi gick mot platsen och kunde konstatera att det var en fullt utvecklad skogsbrand på ett kalhygge och vi bedömde området som brann just då som 60 gånger 60 meter, säger han.

SÅ HÄR SÅG BRANDEN UT FRÅN FLYGPLANET: (Foto: Frivilliga flygkåren Blekinge)

Eftersom det var träning hade de inte med sig sin ordinarie kommunikationsutrustning men med hjälp av SOS kunde de koppla ihop sig med räddningstjänsten, som larmades ut till platsen.

– Vi kunde sedan via telefon vägleda dem till platsen. För det var lite otillgängligt och man var tvungen att tråckla sig fram lite grand i terrängen för att hitta rätt, säger Christopher Carlander.

Kalhygget visade sig ligga i Brudhyltan, nordöst om Påryd. Och medan styrkor från Påryd, Voxtorp och Kalmar åkte till platsen bevittnade Christopher Carlander ett snabbt brandförlopp.

– Vi låg väl där över en tio minuter, en kvart, innan räddningstjänsten började komma i närheten och då hann den sprida sig rätt bra, säger han.

Vid halv ett-tiden hade styrkorna påbörjat släckningen. Men branden spred sig fort och två timmar senare täckte den ett område av 35 000 kvadratmeter.

Ytterligare två timmar senare, vid halv fem-tiden, hade räddningstjänsten fått branden under kontroll och bevattnade kanterna runt om. Branden sträckte då ut sig på ett område i storleken 60 hektar och räddningstjänsten räknade med eftersläckningsarbete under hela natten och troligtvis en bit in på morgonen också.

Ända från Mörbylånga syntes rök.