1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Så vill regeringen bryta äldres isolering: ”Ensamhet ett problem”

Teknik ska öka tryggheten för äldre. Flyktingar och unga ska få jobb.
Det var några av budskapen när Lena Hallengren (S) presenterade regeringens vårbudget i Kalmar på måndagen.
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren besökte ett äldreboende i Kalmar och presenterade vårbudgeten.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Arbetslösheten minskar. Flyktingar får jobb snabbare. Och satsningar på polisen ska göra Sverige tryggare.

Det uppgav barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff på nybyggda äldreboendet Vänskapens väg i Kalmar.

– Jobbet är otroligt viktigt för att känna delaktighet. Nu sjunker arbetslösheten trots att vi har haft en stor invandring, sade Lena Hallengren när hon presenterade regeringens vårbudget för Kalmars medier.

Arbetslösheten har minskat med 1,8 procentenheter under de fyra år regeringen suttit vid makten. En viktig förklaring är högkonjunkturen, men regeringens politik har bidragit, hävdade Lena Hallengren.

– Över hälften av arbetslöshetsminskningen handlar om regeringens förda politik, sade hon.

Foto: SUVAD MRKONJIC

Här är några av de satsningar regeringen vill göra:

• TEKNIK I OMSORGEN

I vårbudgeten satsar regeringen 350 miljoner på teknik i äldreomsorgen. Syftet är att öka tryggheten för de äldre, och att bryta äldres isolering.

– Ensamhet är ett problem som växer. Vi vill se till att man inte blir isolerad, att man fortsätter med sina olika typer av sociala aktiviteter, att man faktiskt är en del av något större.

Kommunerna kommer att få söka pengar till tekniksatsningar. Det kan handla om allt från trygghetslarm till utbildningar för personal i hur man samtalar med anhöriga via bildtelefon på till exempel Skype.

– Det är fortfarande ingen självklarhet att man har Skype på ett äldreboende trots att många har sina anhöriga långt bort.

• TILLGÄNGLIGARE VÅRD

600 miljoner satsas på bättre tillgänglighet och kortare köer i vården.

– Det handlar om att behålla och utveckla kompetens. Inte minst på sommaren tror jag att många skriver under på att det är ett jättejobb att få tag på personal, sade Lena Hallengren.

Foto: SUVAD MRKONJIC

• JOBB FÖR UNGA OCH FLYKTINGAR

400 miljoner satsas för att bland annat skapa fler sommarjobb för unga. Dessutom vill regeringen få ut invandrarkvinnor i arbete.

– Vi i Sverige utgår från att både män och kvinnor ska ut på arbetsmarknaden. För oss är det väldigt viktigt att vi gör särskilda insatser för nyanlända kvinnor.

• METOO-SATSNING

Drygt 100 miljoner satsas på jämställdhet i spåren av Metoo. 50 miljoner går till landets kvinnojourer. Dessutom vill regeringen satsa på sexualundervisning i skolorna och att utbilda rättsväsendet.

– Metoo är en fråga om värderingar och attityder. Samtyckeslagstiftningen är en del. Rättsväsendet får pengar i form av domstolsverket och brottsoffermyndigheten, säger Lena Hallengren.

• FLYKTINGSKULD BETALAS AV

I vårbudgeten får kommunerna fem miljarder mer än beräknat till flyktingmottagande. Det handlar om gamla skulder. Efter flyktingvågen 2015 tog kommunerna stora kostnader för bland annat flyktingars skolgång, som de ännu inte fått full ersättning från staten för.

– Kommunerna gjorde ett jättestort åtagande. Det var ett fantastiskt arbete och alla ansträngde sig till det yttersta. Vi reglerar skulden till kommunerna, säger Lena Hallengren.

20180416 KALMAR. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren besökte ett äldreboende i Kalmar samt presenterade vårbudgeten.Foto:SUVAD MRKONJICCode10042
Foto: SUVAD MRKONJIC