1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Livesändning för äldre ska ge jobb till kulturföretagare

På onsdag i nästa vecka börjar kommunen livesända framträdanden med lokala kulturutövare från Kalmar teater. Artisterna Anna Rydell och Martina Sundén och journalisten Karin Asmundsson leder satsningen som främst vänder sig till kommunens 70-plussare.
Dagliga livesändningar ska ge jobb till lokala kulturföretagare och underhållning och information till en äldre publik. Från vänster Martin Malmberg, Anna Rydell, Karin Asmundsson, Johan Persson och Martina Sundén.
Foto: Birgitta Hultman

– Det är exceptionella tider och då behövs exceptionella satsningar, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) när han presenterar kommunens senaste drag för att stötta lokala företagare, nu inom den tvärbromsade kultursektorn.

Kalmar live ska sändningarna heta, och de sänds direkt varje vardag mellan klockan 14 och 15 från teaterkaféet på Kalmar teater, med start onsdagen den 1 april. Främsta målgruppen är Kalmars 11 000 70-plussare, som uppmanats att stanna hemma för att hindra spridningen av coronaviruset.

– Vi får massor av samtal från olika företagare, och den här idén att stötta lokala kulturföretagare, föddes för fem dagar sedan, säger Johan Persson.

Tanken är att olika lokala kulturutövare ska erbjudas plats i de dagliga sändningarna, och få betalt för det.

– På så sätt slår vi två flugor i en smäll. Vi kan dels erbjuda något roligt och annorlunda för våra 70-plussare, dels stödja kulturföretagarna. Vi får som kommun inte ge bidrag, men vi kan betala för en tjänst, säger Johan Persson.

Revykollegerna Anna Rydell och Martina Sundén leda livesändningarna.

– Vi är naturligtvis jätteglada, för för oss är det verkligen kris, uppdragen har tagit tvärslut, säger Anna Rydell.

Det kommer troligen att bli olika teman för de olika dagarna.

– Som hälsa eller historia, där vi kombinerar information med olika framträdanden. Vi har inte hunnit engagera några än, men vi har en lång lista på lämpliga personer i huvudet, säger Martina Sundén.

Journalisten Karin Asmundsson, före detta Östra Småland, ska stå för de journalistiska inslagen.

– Det kan bli lite av varje, kanske intervjuer, kanske tips på vad man kan läsa eller lyssna på, säger hon.

Sändningarna kan ses i datorn eller i telefonen, och även om Kalmars äldre är främsta målgruppen är de naturligtvis öppna för vem som helst som vill titta.

– De börjar nu på onsdag, och ska hålla på i tio veckor, fram till midsommarveckan, säger Martin Malmberg, projektledare på kommunledningskontoret.

Kommunen räknar med en kostnad på 1,5 miljoner kronor.

– Det är en ram som vi ska hålla, säger Thomas Davidsson, kommunens näringslivschef, som är glad över initiativet.

– Våra företagare hör av sig hela tiden, och allt som kan hjälpa är bra, säger han.

Kommunen har tidigare beslutat om ett näringslivspaket med bland annat take away-luncher för gymnasieelever, gratis hemsändning av mat till invånare över 70 år och ett föreningsbidrag på fem miljoner kronor.

– Men det kommer mer. På måndag har vi ett extra kommunstyrelsemöte där vi ska ta beslut om fler åtgärder, säger Johan Persson.

TV: Se regionens presskonferens från fredagen