1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mats Andersson: ”Att rösta är att stå upp för demokratin”

I EU-valet 2014 stannade mer än var annan väljare i Kalmar län kvar i soffan. När vallokalerna öppnas om exakt en månad kommer förhoppningsvis betydligt fler att rösta. EU-valet 2019 kommer att ha stor betydelse, även i Kalmar län.

Sverige sägs allmänt vara ett land där medborgarna är intresserade av att rösta. Nästan nio av tio röstberättigade deltog i riksdagsvalet 2018. Men den sanningen gäller för de traditionella valen till riksdag, kommun och landsting. EU-valet väljer väldigt många att helt hoppa över.

Varför så få som 51 procent i hela Sverige och knappt 46 procent i Kalmar län röstade i EU-valet 2014 tvistar de lärde statsvetarna om.

Två skäl som nämns regelbundet är att 20-25 procent av väljarna inte vill att Sverige ska vara med i EU. Ett annat skäl anses vara att EU är otydligt. Och om man inte vet vad man ska välja mellan, då kan resultatet bli, soffan.

Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Därför är den sista månaden fram till valdagen i år extra betydelsefull. Det är nu vi väljare har möjligheten att söka svar och politiker chansen att berätta vad de står för.

EU-valet 2019 kommer att bli ett sakpolitiskt val. Frågor om integration, flyktingmottagande och kanske framför allt miljö och klimat kommer att vara de stora och heta frågorna.

Men det finns ett skäl till att rösta - att stå upp för demokratin. Runt om i Europa växer partier som ifrågasätter vår traditionella demokrati snabbt sig starka just nu. Om inte vi röstar och står upp för den demokrati våra släktingar en gång slogs för, då kan den snabbt raseras.

En grundtanke med demokrati är nämligen att de allra flesta som är medborgare eller bor i ett land ska ha möjlighet att vara med och tycka till om hur landet ska styras, till exempel genom regelbundna val. Glöm inte det!