1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Moderaterna: ”Låt lokala aktörer bygga och driva simhall – nu”

Låt privata aktörer både bygga och driva Kalmars nya simhall. Det föreslår moderaterna i en färsk motion med avsikten att skaka liv i frågan.
– Vi vet att det finns lokala intressenter, säger Christina Fosnes (M).
”Vi vet att det finns lokala intressenter som är villiga att bygga en ny simhall. Branschen är redo för detta”, säger moderaten John Wahlgren, som tillsammans med oppositionsrådet Christina Fosnes har lämnat in en motion för att blåsa liv i frågan.
Foto: Mikael Eklund

Tillsammans med John Wahlgren, moderat vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, har hon skrivit en motion, som lämnades in till kommunen på torsdagen.

– En ny simhall var majoritetens vallöfte både 2014 och 2018, men de har ännu inte kommit till skott. Och nu finns det heller inga pengar avsatta i budgeten för 2019, säger oppositionsrådet Christina Fosnes.

– Den gamla simhallen är utdömd, samtidigt som kommunen måste tillhandahålla simundervisning för skolelever upp till årskurs nio. Därför tar vi ansvar nu genom att ta upp frågan igen, säger hon.

Det finns ett fullmäktigebeslut om att en ny simhall ska byggas i Snurrom, och det har talats om byggkostnader på upp emot en halv miljard kronor och driftskostnader på 30 miljoner kronor per år om kommunen skulle bygga själv.

Moderaterna har nu gjort en egen research, och både rest runt till kommuner där privata aktörer har fått bygga, men också talat med lokala, möjliga finansiärer.

– Järfälla är en kommun där en privat aktör både har uppfört en simhall och sköter driften, berättar John Wahlgren.

– Och vi vet att det finns stor investeringsvilja, även bland lokala aktörer här i Kalmar, säger Christina Fosnes.

Moderaterna påpekar att Kalmar, precis som hela kommun-Sverige, står inför stora investeringar, när anläggningar som byggdes på 1960- och 70-talen nu måste ersättas med nya. Ett långvarigt avtal med en privat entreprenör skulle enligt Christina Fosnes och John Wahlgren ge kommunen en försutsägbar årskostnad på 20 miljoner, vilket i sin tur skulle möjliggöra andra satsningar.

– Vi vill nu rikta blåslampan mot socialdemokraterna, och vi hoppas få med dem på det här förslaget. Vi vet att det har förts ideologiska diskussioner inom S, och den här frågan kan inte förhalas längre, säger Christina Fosnes.

Moderaterna vill också helst se att det byggs en ny ishall intill den nya simhallen. Det skulle vara bra miljömässigt, och mobila läktare skulle kunna användas i båda arenorna, enligt M.

Simhallsmotionen lämnades in på torsdagen, och den besvaras troligen inte på måndagens fullmäktige, den 17 juni, utan efter sommaruppehållet.