1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Grillförbudet blir av på grund av rekordhöga brandriskvärden

Foto: Henrik Holmberg / TT

Om du hade grillfestplaner till helgen kan det vara dags att styra om. Just nu håller man på att fatta beslut om en ny skärpning av eldningsförbudet. Det är ännu inte säkert exakt vad skärpningen innefattar, men troligen rör det sig om ett återinfört grillförbud.

Klockan tre kommer Länsstyrelsen hålla pressträff där detaljerna om skärpningen ska offentliggöras.

UPPDATERING:

Vid ett-tiden meddelades att Länsstyrelsen inte kommer att hålla någon pressträff gällande eldningsförbudet.

– Vi tog ett beslut om att inte fatta något beslut, säger Emma Sabel, kommunikatör för Länsstyrelsen i Kalmar län.

Hon uppger även att det som diskuterats inte har handlat om ett nytt grillförbud, utan om huruvida det framöver ska ligga på Länsstyrelsen att ta beslut om eldningsförbud i länet istället för räddningstjänsten.

– När grillförbudet infördes och hävdes var det räddningstjänsterna som gjorde det, även om det felaktigt har hävdats att det var vi. Det vi nu har pratat om är huruvida vi ska ta beslut som gäller för hela länet, men vi kom fram till att det ska fortsätta ligga på räddningstjänsterna, säger Emma Sabel och förklarar vidare:

– Brandrisken ser ju olika ut på olika platser i länet, men vi fortsätter lita på räddningstjänstens beslut att häva grillförbudet. Samtidigt uppmanar vi alla att vara försiktiga. Man måste ju inte grilla bara för att man får.

UPPDATERING:

Vid halv fem meddelade räddningstjänsten i Kalmar kommun att grillningsförbudet trots allt återinförs. Det är drastiskt ökade brandriskvärden som ligger bakom beslutet. Förbudet kommer gälla från kl. 18.00 i Hultsfred, Oskarshamn, Mönsterås, Högsby, Nybro, Emmaboda, Torsås, Kalmar, Borgholm och Mörbylånga kommun.