1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Personal inom vård och omsorg ska kunna testas för corona

Med start på måndag kommer personal inom vård, omsorg och personlig assistans att kunna testas vid misstänkt covid-19.
Misstänkt coronasmittad personal inom vård, omsorg och personlig assistans ska testas. ”Syftet är att kunna återgå tidigare till arbetet”, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.
Foto: Johanna Eriksson

Regionen fick för tio dagar sedan i uppdrag att utöka provtagningen i länet vid misstänkt covid-19. Sedan dess har man arbetat intensivt med att få riktlinjer, rutiner och logistik på plats.

Från måndag kommer personal inom regionens hälso- och sjukvård, personal inom den kommunala omsorgen, samt personal inom personlig assistans att kunna testas. Det gäller enbart personal som har symptom för covid-19 och som stannat hemma på grund av detta.

– Personer med symptom kommer överens med sin chef om att man ska göra ett test. Syftet är att kunna återgå tidigare till arbetet, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.

Provtagningarna kommer att ske på regionens hälsocentraler i länet vardagar. De som inte är smittade kommer att få svaret via 1177, medan de som är smittade blir kontaktade av den ansvariga läkaren.

Antikroppstester kommer inte att göras. ”Vi inväntar nationella riktlinjer kring vem som ska provtas”, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Foto: Johanna Eriksson

För personalen kommer så kallade pcr-tester med provtagningspinne i näsan eller svalget att användas. I nuläget kommer inte antikroppstester att ske.

– Den metoden finns. Men det är mycket diskussioner om hur svaren ska tolkas och om det kan användas på individnivå och det vet vi för lite om. Vi inväntar nationella riktlinjer kring vem som ska provtas, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Vet ni hur många tester av personal det kommer att bli nu i början?

– Vi har ingen siffra, vi kommer att testa så många som behövs. Allt är beroende av hur vi har tillgång till provpinnar och reagens, säger Ingeborg Eriksson.

Enligt vilken prioordning kommer tester av personalen att ske?

– Det kommer inte vara någon prioritering på det sättet. Vi avser att klara av det behovet som uppstår.

Är det någon personalgrupp som inte kommer att testas?

– Det är omsorgen, hemtjänst, särskilt boende och personlig assistans som testas, men inte förskolor.

Enligt den nationella strategin kommer personer inom samhällsviktig verksamhet att vara näst på tur att testas. Först därefter kan provtagningarna utökas till allmänheten.

Antalet personer som vårdas för covid-19 på intensivvårdsavdelning har sjunkit. På onsdagen vårdades två personer på intensiven i länet.

– Det är ett mindre tryck naturligtvis. Vårdtyngden blir klart mindre, men det är fortfarande så att vården kräver ganska mycket, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Har ni haft anmärkningar mot någon krog senaste tiden?

– Miljö- och livsmedelsinspektörerna har gjort många inspektioner och hittat en hel del. De har haft diskussioner med verksamheterna. Det har varit något enstaka halvskarpt läge, men jag har inte behövt stänga någon verksamhet, säger Lisa Labbé Sandelin.

SE PRESSKONFERENSEN IGEN:

Läs mer: