1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Regionen lanserar stödpaket för företag

Omställningscheckar för besöksnäringen, jourhavande företagslotsar och hjälp till butiker som vill börja sälja digitalt. Regionen avsätter 30 miljoner kronor för att stötta länets näringsliv.
Många butikshyllor har gapat tomma under de senaste veckorna. Nu ska mindre butiker få hjälp att sälja mat digitalt.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

På torsdagen beslutade presidiet för regionala utvecklingsnämnden om ett antal åtgärder som ska hjälpa näringslivet i länet. Pengarna, 30 miljoner kronor, kommer från staten i form av regionala utvecklingsmedel.

Hemsändningsbidraget utökas så att fler kan få hemsändning från sin kommun. Tidigare omfattades bara de som inte kan ta sig till butiken, nu gäller det alla över 70 år. I ett första steg gäller det utökade hemsändningsbidraget till och med 1 maj.

Omställningscheck till besöksnäringen och de kulturella och kreativa näringarna. Stödet är ett bidrag på 90 procent till den som anlitar extern kompetens för att utveckla nya erbjudanden eller tjänster för att öka företagets konkurrenskraft. Stödet gäller till 1 juli och omfattar bidraget är på maximalt 100 000 kronor.

Mikrostöd är ett komplement till omställningschecken och kan sökas på maximalt 30 000 kronor för inköp av maskiner och inventarier för ett sammanlagt värde på 60 000 kronor.

Digital beställningsfunktion av dagligvaror för mindre butiker på landsbygden. Handlare som i dag inte tar emot digitala beställningar kan få stöd för att att skapa en enkel funktion för det.

Jourhavande företagslots – ett nätverk av personer i länets kommuner och på Region Kalmar län som kan erbjuda hjälp att hitta bland tillgängliga stödpaket och annan information.

I Kalmar län finns många företag i turismnäringen som har det tufft just nu.
Foto: Christine Olsson/TT

Enkelt ekonomiskt stöd till små företag för att kunna köpa tjänster med koppling till situationen kring covid-19. Det kan gälla juridisk eller ekonomisk rådgivning.

– Vi försöker fylla de hål som andra stödsystem inte fyller. Vi har också ökat stödandelen, säger Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör, i Region Kalmar län.

Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör, i Region Kalmar län.
Foto: Pressbild

Vad har ni fått för reaktioner från företagarna?

– Massor, vi har blivit kontaktade av många mindre företag och det finns stora behov: Vi trodde att få skulle mäkta med att tänka på utveckling och framtiden i det här läget men det är positivt att de gör det, säger Helena Nilsson.

Hon öppnar för fler åtgärder längre fram, bland annat i form av EU-medel och kompetensutveckling efter samma modell som under finanskrisen.

Robert Wallin, biträdande regionchef för Företagarna, är försiktigt optimistisk.

– Kortsiktigt kan det betyda jättemycket för de små företagen. Just nu har många noll intäkter, kan man få ett stöd så kan det hjälpa företagen att ta sig över puckeln. Allt som regionen och kommuner gör kommer att hjälpa en hel del företag, säger Robert Wallin.

Små butiker ska kunna få stöd av regionen för att sälja digitalt.

– Att ställa om digitalt är viktigt men också en utmaning eftersom centrumförsäljningen blir lidande. Men butikerna kan överleva om de kan sälja digitalt och samtidigt finnas kvar i centrum. Det ena behöver inte utesluta det andra, säger Robert Wallin.