1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tre timmars gratisparkering införs i Kalmar

Den politiska majoriteten i Kalmar inför tre timmars gratisparkering i centrum. Dessutom får gymnasieelever 75 kronor om dagen till att äta lunch på lokala restauranger.
Liselotte Ross (V), Johan Persson (S) och Ingemar Einarsson (C), flankerad av Thomas Davidsson, Kalmar kommuns näringslivschef.
Foto: Jonatan Bergöö

Kalmars näringsliv är hårt drabbat. På torsdagen presenterade de styrande politikerna ett stödpaket till näringslivet.

– Vi får väldigt många samtal från det lokala näringslivet som upplever en stor oro. Många upplever att hela deras marknad försvunnit på bara några dagar, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

Politikerna presenterar ett flertal åtgärder som ska hjälpa i den akuta situationen. Från måndag och fram till tisdagen den 23 juni är alla gula parkeringar i centrala Kalmar gratis i tre timmar.

Växjö har infört gratis parkering i tre månader i hela staden, varför är bara de gula parkeringarna gratis?

– Vi har haft en dialog med handeln, vi har enats om det här. Tre timmar är rimlig tid för att åka in och handla. Man vill ha cirkulation på parkeringar. I och med beslutet rör vi inte övriga systemet med boendeparkering, pendlarparkering och annat, säger Johan Persson.

Den andra stora nyheten gäller gymnasiet. Från måndag betalar kommunen lunchen åt alla gymnasielever i Kalmar kommun med 75 kronor per elev och dag. Den som vill ha dyrare lunch än 75 kronor får stå för mellanskillnaden själv. Restauranger som vill hamna på listan över elevrestauranger anmäler sig till kommunen. Eleverna tar med sig elevlegitimation och restaurangerna fakturerar sedan kommunen. Kommunen rekommenderar take-away för att minska risk för smittspridning.

– Skulle det blir en stängning av högstadiet gäller även samma system där, säger Johan Persson.

– Beslutet har två dimensioner. Det ger möjlighet även för de familjer som har svårt att ge sina gymnasieungdomar en lunch nu, säger kommunalrådet Liselott Ross (V).

Varför lade ni nivån på just 75 kronor?

– Vi har haft en dialog och hittat den nivån. Det är den nivå som gör det rimligt för alla restauranger att kunna vara med i systemet, säger Johan Persson.

Kommunen räknar med att de nya parkeringsreglerna kostar 1,5 miljoner kronor. De subventionerade luncherna beräknas kosta 2,5 till 3 miljoner kronor.

Fakta:

Så ska kommunen hjälpa näringslivet

* Från måndag och fram till tisdagen den 23 juni är alla gula parkeringar i centrala Kalmar gratis i tre timmar.
* Från måndag betalar kommunen lunchen åt alla gymnasielever i Kalmar kommun med 75 kronor per elev och dag.
* Kommunen undersöker om det är möjligt för restauranger att omgående öppna sina uteserveringar.
* Tillsynsbesök från kommunen som inte bedöms vara akuta skjuts upp.
* Kommunen behandlar företag positivt som begär anstånd med betalningar av fakturor och avgifter.
* Kommunen lyssnar till önskemål om förkortad betalningstid från leverantörer av varor och tjänster till kommunen.
* Kommunen behandlar företag som hyr lokaler av kommunen positivt om de begär anstånd med hyror. Kommunen uppmanar även privata fastighetsägare att försöka göra detsamma.
* De företag som har frågor eller vill ha rådgivning kring åtgärderna kan kontakta kommunens näringslivschef Thomas Davidsson.
* Kommunen är öppen för fler insatser och tar gärna emot förslag. Önskemål om nya insatser prövas löpande.

Kommunen vill hjälpa restauranger att snarast öppna sina uteserveringar.

– Vi ska försöka köra uteserveringar i snabbspår. Det finns människor som är friska som vill äta lunch eller middag ute i stället för att gå in i en restaurang, säger Johan Persson.

Alla åtgärder är förankrade hos alla ordföranden i kommunens nämnder och bolag. Beslutet är ett så kallat ordförandebeslut, taget av Johan Persson, samt samhällsbyggnadsnämndens ordförande Peter Akinder (S).

– Vi tittar på andra åtgärder vad vi kan göra som kommun. Till exempel samordna sociala insatser tillsammans med föreningslivet, men det återkommer vi till, säger Liselott Ross.

Alla önskemål från näringslivet är däremot inte tillgodosedda. Företagarna i Kalmar län vill att större upphandlingar delas upp så att mindre företag kan lägga anbud. Kommunen menar att det redan sker.

– Det gör vi stadigt, men vi har ramavtalsupphandlingar. Vi köper så mycket vi bara kan från lokala företag, men vi kan inte överge lagen om offentlig upphandling, säger Johan Persson.

Besöksnäringen vill att kommunen slopar ansökningsavgifter för serveringstillstånd, tobaksförsäljning och bygglov.

– Jag är tveksam till om det är lagligt. Ansökningsavgiften hjälper inte befintliga företag för de har ju redan tillstånd. Jag är inte säker på att det uppstår så många nya krogar just nu.

De vill även att ni slopar taxereglerade avgifter, till exempel sopavgifter och VA-avgifter?

– Sopor och VA är lagreglerat. Vi har haft många företag genom åren som velat deala om VA-anslutningen. Det får Sveriges riksdag och regering ta i så fall.

LÄS MER OM CORONAKRISEN: