1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Två smittade på äldreboende: ”Gör alltid en kontaktspårning”

Två personer på ett äldreboende i länet har under onsdagen bekräftats smittade med det nya coronaviruset.

Infektionskliniken vid Länssjukhuset i Kalmar inledde under tisdagen slumpmässiga regelbundna provtagningar på särskilda boenden och äldreboenden i länet. Provtagningarna görs på uppdrag av Smittskydd och Vårdhygien och syftet är att snabbt kunna upptäcka smitta innan den hunnit spridas bland de boende.

– Genom att tidigt hitta smitta och stoppa spridning kan vi rädda liv bland våra äldre, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Under onsdagen kom provsvaren, som visade att två personer på ett äldreboende i länet är smittade av det nya coronaviruset. De smittade är en man i 85-årsåldern och en kvinna i 90-årsåldern.

– Under dagen har vi informerat personalen på boendet. De smittade kommer att vara kvar på boendet, säger Lisa Labbé Sandelin.

Vet ni något om hur de har blivit smittade?

– Vi gör alltid en kontaktspårning och den brukar ta några dagar att få ordning på. Det brukar dyka upp nya uppgifter efterhand, så det är för tidigt att svara på. Det är inte ens säkert att vi kommer reda på smittkällan.

Ni vet inte om det är genom någon i personalen eller om det är någon besökare?

– Det är för tidigt att spekulera i.

Regionen vill inte heller gå ut med var i länet äldreboendet finns.

– Vi har haft en diskussion här och om vi går ut med var det är finns det risk för att sekretessen mot enskilda individer bryts. Sedan förstår jag att många är intresserade av de uppgifterna.

Totalt är nu 18 personer bekräftade smittade i Kalmar län. Sex av dem är inlagda på sjukhus och ingen patient är i behov av intensivvård. Till och med tisdagen hade 260 personer provtagits i länet för covid-19.

Läs mer om corona här: