1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

"Tystnaden kring våld mot kvinnor måste brytas”

Att bryta tystnaden och jaga bort skammen tillsammans. Det var det genomgående temat vid länsmuseets manifestation mot våld i nära relationer på fredagen.
Pernilla från Kvinnojuren i Kalmar talade inför en stor publik vid länsmuseets manifestation mot våld i nära relationer. Till höger länsmuseets Maria Kanje.
Foto: Birgitta Hultman

Ett drygt hundratal personer hade hörsammat uppropet, och salen på länsmuseet var välfylld när Maria Kanje hälsade välkommen genom att knyta samman nu och då.

– I förra veckan fick vi höra berättelser om öländska kvinnoöden. Man skulle vilja säga att det var då, på 1800-talet, men så är det inte. Det händer fortfarande att kvinnor förnedras, misshandlas och dödas, sade Maria Kanje.

Manifestationen var främst en följd av tv-dokumentären om sångerskan Josefin Nilssons tidiga död och den enorma uppmärksamhet som den har fått den senaste veckan.

Kvinnojourens ordförande Pernilla var först i raden av talare.

– Vi har nog alla blivit berörda och tagna av berättelsen om Josefin Nilsson, men vi på Kvinnojouren blir berörda och tagna varje dag, året om, sade hon, och beskrev mönstret hur våldet från närstående sakta men säkert krymper många kvinnors livsutrymme.

Många deltog i manifestationen mot våld. Från vänster Pernilla från Kvinnojouren i Kalmar, studentprästen Sofia Ekelund Fogelström, länsmuseets Maria Kanje, Jenny Melander från SSU och Thomas Eidrup, som spelade saxofon.
Foto: Birgitta Hultman

– Och sedan, när kvinnan vill lämna mannen, då blir det riktigt farligt. Så var det för Josefin och så är det för de flesta utsatta kvinnor, sade hon.

Jenny Melander från SSU tog upp den tystnadskultur som ofta följer och döljer kvinnomisshandel, och studentprästen Sofia Ekelund Fogelström talade om att bryta skamkänslorna som misshandel ofta för med sig.

– Det handlar inte bara om berättelser från våldsutsatta, utan det gäller även oss andra. Vi kan inte slå oss till ro utan måste försöka se verkligheten som den är. Men det kräver mod.

Även Helene Torstensson från Alternativ till våld medverkade och berättade om verksamheten i Kalmar.

Manifestationen arrangerades av länsmuseet i samarbete med Studentkyrkan och Kvinnojouren i Kalmar. Den avslutades med att Thomas Eidrup på saxofon spelade Älska mig för den jag är, den sång som allra mest förknippas med Josefin Nilsson.

Nästa lördag hålls ytterligare en manifestation, Säg stop – till minne av Josefin Nilsson, på Larmtorget i Kalmar.