Alla måste inte ha ett eget aktiebolag

Regeringens satsning på mikroföretagande öppnar för ekonomisk brottslighet.
Sänkt seriositetsspärr gör det lättare att använda aktiebolag i kriminellt syfte.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Häromveckan presenterade finansminister Magdalena Andersson förslag för att få bukt med den ekonomiska brottsligheten, bland annat ett antal miljoner till Ekobrottsmyndigheten. Men satsningen hänger inte ihop, för samtidigt är regeringen i färd att genomföra en förändring som Ekobrottsmyndigheten kraftigt avråder ifrån.

Sänkningen av kravet på aktiekapital i privata aktiebolag, från 50 000 till 25 000 kronor, är ännu ett exempel på att partierna bakom januariöverenskommelsen släpper fram varandras sämsta förslag. Genom att sänka seriositetsspärren för grundande av aktiebolag öppnar regeringen för mer ekonomisk brottslighet samtidigt som Ekobrottsmyndigheten drabbas av mer administration.

Bakom förslaget ligger dessutom en helt undermålig konsekvensanalys och målbild. Det framställs som om det i sig är önskvärt att det bildas många nya aktiebolag, och antas optimistiskt att sänkt kapitalkrav är bästa vägen dit. ”Förslaget har inte föregåtts av någon ekonomisk eller juridisk analys”, som det påpekas i ett av alla kritiska yttranden som regeringen fick ta emot.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Märkligast är dock att det saknas insikt om hur regelförenklingar omkring företagande kan utnyttjas.

Enligt Ekobrottsmyndigheten kommer just detta att ske. Aktiebolagsformen gör att oseriösa aktörer kan driva bolag anonymt och utan personligt ansvar. Sedan 2010 kan det dessutom ske utan insyn i form av revision. Det skulle vara högst förvånande om kriminella element inte såg nya möjligheter i den regelförändring som riksdagen nu är på väg att rösta igenom.

Det som skulle behövas är förebyggande åtgärder mot ekonomisk brottslighet, men det förslag som regeringen nu lämnar till riksdagen går åt motsatt håll. Sänkt kapitalkrav ökar risken för att aktiebolagsformen används i brottsliga eller oseriösa syften.

Därför efterfrågar inte ens näringslivet denna förändring. Förenkling till varje pris är inte i sunda företags intresse. En utveckling där företagande förknippas med fusk och bedrägeri drabbar hederliga företagare först.

Läs mer

Öland

Eldsjälar: Glöder för Öland – förslag på pristagare efterlyses

Borgholms kommun vill ha in förslag på någon som har gjort något bra för Öland. Förra året fick Berne Gustavsson priset Årets Ölandsglöd.

Mönsterås

Väpnat rån mot livsmedelsbutik i Blomstermåla

Händelsen rubriceras som grovt rån.

Sport

Löftet fick chansen mot allsvenskt motstånd

Allsvenska Kristianstads DFF på andra sidan.

Emmaboda

Parkering ska stängas av

Skolparkeringen vid Bjurbäcksskolan och Bjurbäckens förskola på Bjurbäcksgatan stängs av för underhåll tisdagen den 21 januari mellan klockan 06.00 och 16.00.

Guldklimpar

Johanna Håkansson och Daniel Nylander

Guldklimpar

Jennie Walfridsson och Adam Svensson