Annat än andning och sondmatning som kostar

Regeringens ändring av LSS berör bara ett fåtal.
Ser ingen övre gräns för LSS-kostnaderna: Lena Hallengren (S).
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mediebilden av LSS är en sak, verkligheten en annan. Den bild som har förmedlats är att Försäkringskassan på ett rent drakoniskt sätt i stor skala nekar människor stöd för andning och sondmatning. Frågan bedömdes så allvarlig att statsministern i höstens regeringsförklaring underströk att rätt till assistans för andning och sondmatning ska säkerställas, en understrykning som dessutom fanns med i regeringsförklaringen i januari samt januariöverenskommelsen.

När nu förslaget kommer med vidhängande konsekvensanalys framträder dock en annan bild. Enligt regeringen är det omkring 60 personer som kan väntas ansöka om assistans vid sondmatning, en uppskattning som dock är så osäker att regeringen inte ens kan ange om den har räknat högt eller lågt. När det gäller assistans med andning tror man att 50 personer omfattas.

Kostnaderna ska visserligen inte underskattas. Sammantaget handlar det om 360 miljoner kronor mer om året, enligt regeringen. Men faktum kvarstår att andning och sondmatning inom LSS-systemet är en ovanlig fråga. Att den har blivit central är ännu ett beklämmande exempel på politikers tendens att plocka poäng på bekostnad av de myndigheter och tjänstemän som tillämpar de lagar som de folkvalda stiftar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är inte assistans för grundläggande behov som kommer att ge den stora ambitionshöjningen inom LSS. Den intressanta frågan blir därför vilka nya behov LSS ska omfatta. Enligt socialminister Lena Hallengren finns nämligen ingen övre gräns för vad LSS får kosta.

Läs mer

Emmaboda

Vandrarhem tar initiativ till ny satsning på utvandrarleden

Utvandrarleden ska utvecklas och det ska inom kort arrangeras informationsmöten om hur det ska ske.

Torsås

Färre nöjda med hemtjänsten

Nya siffror visar sämre hälsa och större oro hos äldre

Öland

Så tar Borgholms kommun hand om mystiska breven

I Borgholms kommun har tjänstemän och politiker gått kurs för att snabbkolla avsändaradresser. Det saknas tid för att undersöka om namnunderskrifter är från personer som existerar eller är fejkade.

Kalmar

Nämnd säger nej till att bevara bassäng i simhallen i Kalmar

En Kalmarbo föreslog att någon bassäng i dagens simhall borde finnas kvar – för de som har vårt att ta sig ut till nya simhallen i Snurrom. Men samhällsbyggnadsnämnden sade nej.

Kultur

Ölandsrevyn firar tioårsjubileum med extra allt: ”Blir extra bra”

Blandningen av samhällskritik och humor har gjort Ölandsrevyn till ett stående inslag på den öländska kulturscenen.

Sport

Jesper Norberg tiger: ”Har inget att snacka med pressen om”

Anställd som assisterande tränare men vill inte prata ut efter all turbulens