Bostadspolitiken kvar i stupröret

Bostadsfrågan handlar primärt om migration och arbetsmarknad.
Ingen bostadspolitik kan hantera snabbt växande grupper utan kötid eller kapital.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

”Svaga grupper” nämns allt oftare i den bostadspolitiska debatten. Det signalerar en välkommen tillnyktring från bilden av allmän bostadskris, men blir samtidigt frustrerande när precision saknas. Vilka är de svaga grupperna? Hur har de blivit svaga? Och ska Sverige ha permanent svaga grupper på bostadsmarknaden?

När de svaga grupperna ska ringas in, kommer ofta ungdomar på tal. Det går dock knappast att betrakta som en grupp överhuvudtaget. Medlemmarna har i stort sett inget utöver åldern gemensamt. Ungdomar som har gått ett yrkesprogram på gymnasiet och vill bo på mindre orter har helt andra förutsättningar än ungdomar som söker sig till ett storstadsområde för studier. Nyanlända ungdomar har väsentligt sämre förutsättningar än båda.

Och inget tyder på att just unga är de mest utsatta på den svenska bostadsmarknaden. Svenska ungdomar flyttar hemifrån tidigare än ungdomar i något annat land i EU.

En annan grupp som nämns är unga familjer som vill köpa sin första bostadsrätt eller villa, men stängs ute av amorteringskrav och krav på kontantinsats. Men som Finansinspektionen har visat, har andelen nya låntagare som är unga inte minskat sedan amorteringskraven infördes. Någon utestängning har inte ägt rum.

Samtidigt undviks en grupp som har det verkligt svårt på bostadsmarknaden, nämligen nyanlända. Det är i denna grupp som trångboddheten och de osäkra boendeförhållandena är utbredda. Det är svårigheterna för denna grupp som har tvingat fram exceptionella lösningar i kommunerna.

Det är också genom denna grupp som befolkningen växer. Som banken SBAB har räknat ut var den svenska bostadsmarknaden i stort sett i balans fram till 2010. Vad som har hänt sedan dess är inte att marknadens sätt att fungera har ändrats. Däremot har befolkningsökningen, som primärt sker genom invandring, gått snabbare än produktionen av bostäder.

Att det verkliga problemet ignoreras kan ha sin orsak i att inga uppenbara lösningar finns tillhanda. Den svenska bostadspolitiken är inte konstruerad för att hantera en snabbt växande grupp av sökande utan kötid, kapital, förvärvsinkomster eller kontakter. Förslagen till reformer som brukar föras fram, exempelvis mer liberala regler för strandskydd, är anpassade till en helt annan situation.

Annorlunda uttryckt är dagens problem inte primärt bostadspolitiska. De viktiga avgörandena sker på andra områden: inom migrationspolitiken och arbetsmarknadspolitiken. Hög invandringstakt och väsentligt högre arbetslöshet bland nyanlända skapar problem som ingen bostadspolitik kan lösa.

Att ”svaga grupper” uppmärksammas mer i den bostadspolitiska debatten är välkommet. Men ska diskussionen bli verkligt meningsfull, krävs att man också talar klarspråk om vilka de svaga grupperna är och vilka utmaningar som följer av det. Annars blir stuprörstänkandet direkt riskabelt.

Läs mer

Oskarshamn

Centrumbutiken utökar: ”Det kommer fler kunder”

”Kul att starta en butik.”

Kalmar

Personalen är missnöjd med 80-90-100-modellen

Införande av 80-90-100-modellen har bara bidragit till orättvisa, menar flera anställda på länssjukhuset.

Öland

Öländsk bankaffär klar

Sparbanksstiftelsen Öland ny majoritetsägare i Ölands bank

Hultsfred

Länet: Vårdbolag gick i konkurs – fastighet till salu igen

Ekängen är till salu igen efter att vårdbolaget som ägt anläggningen gjorde konkurs i vintras.

Öland

Ungdomar utbildar seniorer på sommarjobbet

Mörbylånga kommun bakom satsningen.

Oskarshamn

Idyllisk skärgårdsmiljö för sotarna

”Bästa veckan på året”