Annons

Centern och Liberalerna kan avveckla arbetslinjen

Tveksamt om januaripartierna kommer att göra a-kassan mindre generös igen.
Ledare • Publicerad 25 maj 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
LO:s föreslagna nya ordförande Susanna Gideonsson vill se varaktigt mer generös a-kassa.
LO:s föreslagna nya ordförande Susanna Gideonsson vill se varaktigt mer generös a-kassa.Foto: Jessica Gow/TT

Det finns inget så permanent som en tillfällig statlig åtgärd, sägs det. De tillfälliga förändringarna av regelverket för a-kassa kommer förhoppningsvis inte att bekräfta tesen.

Under coronakrisen har a-kassan på alla sätt gjorts mer generös. Man behöver inte ha arbetat lika länge eller lika mycket för att bli medlem. Grundbeloppet har höjts med 40 procent. Taket för den inkomstrelaterade ersättningen har också höjts ordentligt. Nyligen föreslog regeringen att även taket för inkomstrelaterad dagpenning efter dag 100 ska höjas.

Annons

Att arbetslöshetsförsäkringen förändras med tiderna är i grunden riktigt. En arbetslinje i nivåerna som är utformad för högkonjunktur skulle upplevas som djupt orättvis i den lågkonjunktur som nu väntar. Samtidigt minskar höjda nivåer och mer generösa villkor drivkrafterna att söka nytt arbete.

Regeringen och stödpartierna har inte löst denna inneboende konflikt, utan skjutit upp den. Samtliga förändringar gäller fram till den 3 januari 2021. Inget tyder dock på att den ekonomiska krisen kommer att vara över till dess. Regeringen räknar med att arbetslösheten ska vara lika hög nästa år som den blir i år. Pressen på förlängning kommer med andra ord att bli betydande.

I sin programförklaring skriver den föreslagna nya LO-ordföranden Susanna Gideonsson: ”A-kassan måste permanent stärkas. Det är av yttersta vikt för svensk ekonomi att trygghets- och omställningssystemen är robusta och generösa.” Samtidigt utlovas skoningslös kritik mot det socialdemokratiska partiet om det inte hittar ett sätt att driva en sann socialdemokratisk politik. Det är knappast en kritik Socialdemokraterna vill ha med sig in i en valrörelse.

Detta försätter Centern och Liberalerna i en knepig situation. Som allianspartier var de med och utvecklade arbetslinjen, nu kan de tvingas vara med om att avveckla den. Centern vill se en snabbare avtrappning av ersättningen, nu får de en långsammare. Detta belyser än en gång januariöverenskommelsens kortsiktighet. Så fort verkligheten rör sig bortom vad partierna kom överens om i sitt avtal, saknas gemensamma idéer och principer att falla tillbaka på.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons