1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Centerpartiets inbjudan är en trojansk häst

Snarare än att skapa bred samling i kristid tjänar Centerns inbjudan att splittra och försvaga oppositionen.
Den trojanska hästen verkar inbjudande men döljer oråd.
Foto: AMR NABIL

Under förevändningen att skapa bred politisk samling kring framtida krisåtgärder har Centerpartiet bjudit in Moderaterna att överlägga med regeringen och dess samarbetspartier. Förslaget tjänar dock snarare Centerns partiledning än landets bästa.

Att endast ett Moderaterna bjuds in är anmärkningsvärt om nu syftet är bred samling. Även Vänsterpartiet utesluts trots att det utgör en del av regeringsunderlaget och har ett avtal med regeringen. Misstanken infinner sig att Centerpartiets ledning vill markera KD som ett ”ytterkantsparti”. Partiets långsiktig mål är ju att spela en liknande roll som Fälldin och leda en mittenkoalition

Centerledningen har som förklaring hänvisat till krisuppgörelsen under 90-talskrisen. Då samarbetade den borgerliga regeringen med det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna. Men dagens situation är knappast likvärdig.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Efter valet 1991 hade Socialdemokraterna nästan 38 procent av rösterna och oppositionen i övrigt bestod av Ny Demokrati och Vänsterpartiet. Samarbetet gjorde att krisåtgärderna stöddes av motsvarande 84 procent av väljarna. Till skillnad från Centerns nuvarande förslag som knappt representerar två tredjedelar.

Det andra skälet att bara bjuda in Moderaterna är att partiet ska ha agerat ”ansvarsfullt och konstruktivt”. Att på detta sätt utvärdera ett annat parti är högst nedlåtande, särskilt som M konsekvent har legat före med bättre förslag än regeringen. Exempelvis statligt sjuklöneansvar, lånegarantier till småföretag och sänkta arbetsgivaravgifter.

Dessutom är det oklart på vilket sätt KD skulle ha varit ansvarslöst. Partiet var inledningsvis till och med mindre kritiska än M till att stärka regeringens makt, även om det på måndagen drog tillbaka sitt stöd.

Retoriken ger också en obehaglig känsla av att Moderaterna belönas för gott uppförande. Men oppositionens mål är inte att bjudas närmare regeringsmakten av regeringen. Utan att kritiskt granska och utmana makten. Detta blir inte mindre viktigt i kristid. Vem ska annars se det som regeringen missar?

Efter att Centern knäckte Alliansen har Moderaternas och Kristdemokraternas täta samarbete skapat ett nytt, starkt regeringsalternativ. Nu ser det inte bättre ut än att Centern försöker utnyttja krisen till att åter splittra borgerligheten.