Den irakiske försvarsministern är inte ensam

Digitalisering och globalisering leder till bidragsbedrägerier.
Iraks försvarsminister Najah al-Shammari har uppmärksammats för mottagande av svenska bidrag.
Foto: Hadi Mizban

Vi såg det inte komma. Statsminister Stefans Löfvens beskrivning av handfallenheten inför gängbrottsligheten är tillämplig också på skandalen med den irakiske försvarsministern som snabbt blev svensk medborgare och uppbar bidrag utan att efter ett tag ens befinna sig i Sverige.

Ännu en gång har regeringens respons varit moraliserande. Brott mot välfärdssystemen är ”avskyvärt”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Men ju mer regeringen tar i, desto tydligare framgår dess maktlöshet. Man minns till exempel hur justitieministern ville jaga de skyldiga för ett specifikt mord till världens ände. Istället tycks den aktuella utredningen ha gått i stå.

Det hade varit väsentligt mer imponerande om regeringen hade visat insikt i varför bidragsbedrägerierna uppstår och vilja att prioritera kampen mot dem. Att systemen utnyttjas är nämligen inte märkligt.

Globaliseringen gör att inget land och inga system är okända för omvärlden. Digitaliseringen gör att illasinnade upplägg sprids blixtsnabbt. Kunskapen om exempelvis LSS tycks vara större inom den organiserade brottsligheten än bland svenska medborgare. Det finns stora pengar att tjäna, med liten insats och utan risk.

Att prioritera kampen innebär att täta till hål men också att undvika att skapa nya. I veckan röstar riksdagen om att göra det enklare att starta aktiebolag. Ekobrottsmyndigheten har varnat för detta. Aktiebolag är utmärkta redskap för olika former av bedrägerier. Ändå har regeringen lagt fram förslaget, och riksdagen röstar igenom det.

Bara Vänsterpartiet ser risken för organiserad välfärdsbrottslighet. Det är ett illavarslande besked om den svenska politikens förmåga att se saker komma.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Tre personer stoppades i en bil med misstänkt stöldgods i Hultsfreds kommun.

Kalmar

Tonåringen om anorexian: ”Frisk är ett svårt begrepp”

Frisk är ett svårt begrepp för den som har gått igenom en behandling för ätstörning. Det vet Hilma Årestedt som har skrivit sin självbiografi.

Kalmar

Bil i krock med vildsvin på E22

Lessebo

Bildextra: Här intar tv-stjärnorna scenen i Kosta

Det var stort jubel när fyra av Idolerna intog scenen i Kosta outlet under söndagseftermiddagen. Artisterna är ute på tackturné och spelade var sin låt.

Oskarshamn

Bingolotto: Storvinst för Oskarshamnsbo

Söndagskvällen blev en vinstrik kväll för Oskarshamnsbon som var med och tävlade i Bingolotto. Första vinsten i spelet Färgfemman blev en Volkswagen värd 239 900 kronor. Efter att flera luckor vänts utökades vinsten med mat för 15 000 kronor, hemelektronik för 15 000 kronor samt inredning för 15 000 kronor.

Sport

VSGF studsade tillbaka på imponerande sätt

En 6-0-smäll i premiären.