Den irakiske försvarsministern är inte ensam

Digitalisering och globalisering leder till bidragsbedrägerier.
Iraks försvarsminister Najah al-Shammari har uppmärksammats för mottagande av svenska bidrag.
Foto: Hadi Mizban

Vi såg det inte komma. Statsminister Stefans Löfvens beskrivning av handfallenheten inför gängbrottsligheten är tillämplig också på skandalen med den irakiske försvarsministern som snabbt blev svensk medborgare och uppbar bidrag utan att efter ett tag ens befinna sig i Sverige.

Ännu en gång har regeringens respons varit moraliserande. Brott mot välfärdssystemen är ”avskyvärt”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Men ju mer regeringen tar i, desto tydligare framgår dess maktlöshet. Man minns till exempel hur justitieministern ville jaga de skyldiga för ett specifikt mord till världens ände. Istället tycks den aktuella utredningen ha gått i stå.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det hade varit väsentligt mer imponerande om regeringen hade visat insikt i varför bidragsbedrägerierna uppstår och vilja att prioritera kampen mot dem. Att systemen utnyttjas är nämligen inte märkligt.

Globaliseringen gör att inget land och inga system är okända för omvärlden. Digitaliseringen gör att illasinnade upplägg sprids blixtsnabbt. Kunskapen om exempelvis LSS tycks vara större inom den organiserade brottsligheten än bland svenska medborgare. Det finns stora pengar att tjäna, med liten insats och utan risk.

Att prioritera kampen innebär att täta till hål men också att undvika att skapa nya. I veckan röstar riksdagen om att göra det enklare att starta aktiebolag. Ekobrottsmyndigheten har varnat för detta. Aktiebolag är utmärkta redskap för olika former av bedrägerier. Ändå har regeringen lagt fram förslaget, och riksdagen röstar igenom det.

Bara Vänsterpartiet ser risken för organiserad välfärdsbrottslighet. Det är ett illavarslande besked om den svenska politikens förmåga att se saker komma.

Läs mer

Guldklimpar

Sara Gustavsson och Anders Holmén

Sport

Silly season: Domaren går in i Nybros ledarstab

Nybro IF plussar på ledarstaben i division 3.

Kalmar

Unik inblick: Så vässas argumenten i innersta kretsen

Barometern tog rygg på socialministern under en dag i riksdagen och på socialdepartementet

Oskarshamn

Klar: Hon tar över som butikschef på Ica Maxi i Oskarshamn

Ica Maxi i Oskarshamn har fått en ny butikschef. I dag gör Caroline Forneheim sin första dag som butiksansvarig. Hon tar över driftansvaret efter bröderna Andreas och Rasmus Ohlsson, som står kvar som huvudägare.

Emmaboda

Länet: Turbulens i och kring Nöjesindustrin

Det har uppstått turbulens kring Nöjesindustrin och polis har flera gånger kallats till platsen. Skälet är att obehöriga och oroliga personer uppehåller sig där och det påverkar verksamheten i huset.

Sport

FBC-stjärnan kokade efter galna slutet: ”Förbannad”

Det blev en mörk afton i Kifab Arena.