1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Det blev inget nazistval

Trots alla farhågor har svenskarna inget till övers för nazister.

”Inga nazister på våra gator” har skanderats friskt i samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer den senaste mandatperioden. Det har förvisso funnits nazister på våra gator, men det blir åtminstone inga nazister i våra kommunfullmäktige.

Inget alternativ för svenskarna.
Foto: Erik Simander/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Inte ens i Ludvika, där NMR storsatsade inför valet, lyckades Nordiska motståndsrörelsen få ett mandat. Partiet fick enbart 215 röster. I stället var det Kommunistiska partiet som knep åt sig en plats i kommunfullmäktige i Ludvika med 359 röster.

Det visar vilken skev bild som medierna har gett av nazisternas så kallade framfart. Utifrån rapporteringen har det framstått som att det lurar nazister i varje hörn och att de utgör ett allvarligt hot mot svensk demokrati. Nazisternas aktiviteter må ha ökat och de har blivit mer synliga, men det är uppenbart att väljarkåren inte tilltalas av vare sig dem eller deras budskap.

Alternativ för Sverige, med den före detta SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand i spetsen, fick orimligt mycket medial uppmärksamhet inför valet. Bland annat talades det mycket om partiets så kallade framgångar i sociala medier. Men det var så pass få som röstade på Alternativ för Sverige att partiet sorterades in under kategorin Övriga.

Det säger en del om det svenska folkets intresse för extremhögern. Svensk demokrati lär inte falla i första taget.