Det krävs mer sammanhållning och mindre klimatpolitik

Ett EU där länder avfolkas och blir fattigare har misslyckats.
Väljare i nya medlemsländer anser inte att Europaparlamentet ska prioritera klimatpolitik.
Foto: Marc DOSSMANN, Europaparlamentet

Det har fallit ett kompetensregn över Sverige, men inte på det sätt som utlovades. Utbildningsnivån bland asylsökande är lägre än vad som förespeglades. Utbildningsnivån bland invandrare från andra EU-länder är däremot påfallande hög.

2017 fanns i Sverige drygt 146 000 invånare från övriga länder inom EU (exklusive de nordiska); 45 procent av dessa hade en eftergymnasial utbildning som var tre år eller längre. Högutbildade från andra EU-länder kommer dessutom i arbete i betydligt högre grad än högutbildade från Asien eller Afrika.

För Sverige är detta en vinstlott. De högutbildade européerna utför arbeten som annars inte hade blivit utförda. De betalar skatt. Och eftersom de redan har en utbildning som inte behöver valideras när de kommer, sparar Sverige stora pengar på utbildningsväsendet. Den internationella flyttfirman Movinga beräknar att Sverige genom inflyttad EU-arbetskraft på områden som sjukvård, utbildning och forskning har tillgodogjort sig akademisk utbildning som annars hade kostat 30 miljarder kronor att anordna. Inget annat litet land har sparat så mycket pengar.

Men den omvända bilden i invandrarnas hemländer är naturligtvis en pågående brain drain. Utvandringen från i synnerhet nya medlemsländer innebär minskande skatteintäkter, försämrad tillgång till exempelvis sjukvård och en ohållbar befolkningsstruktur. Det stora EU-löftet om välstånd för alla sviks.

Det logiska hade varit att försöka motverka trenden genom investeringar. Istället sker det motsatta. Sammanhållning, ekonomisk utveckling och stöd till utsatta regioner prioriteras ner. Klimatpolitik prioriteras upp.

Men här läggs grunden till en bitter konflikt inom EU. I en ny opinionsmätning framgår att unionen är delad i synen på hur Europaparlamentet ska förhålla sig till klimatfrågan. Svenska väljare prioriterar frågan högst. Samtliga nya medlemsländer ligger under genomsnittet. Även i Grekland prioriteras klimatet av få.

Här krävs respekt och omdöme från svensk sida. Företrädare för ett land som har tjänat stort på fattigare länders utbildningssystem kan inte sedan med trovärdighet hävda att medel ska styras om från dessa länders utveckling till klimatpolitik.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Tre personer stoppades i en bil med misstänkt stöldgods i Hultsfreds kommun.

Kalmar

Bil i krock med vildsvin på E22

Lessebo

Bildextra: Här intar tv-stjärnorna scenen i Kosta

Det var stort jubel när fyra av Idolerna intog scenen i Kosta outlet under söndagseftermiddagen. Artisterna är ute på tackturné och spelade var sin låt.

Oskarshamn

Bingolotto: Storvinst för Oskarshamnsbo

Söndagskvällen blev en vinstrik kväll för Oskarshamnsbon som var med och tävlade i Bingolotto. Första vinsten i spelet Färgfemman blev en Volkswagen värd 239 900 kronor. Efter att flera luckor vänts utökades vinsten med mat för 15 000 kronor, hemelektronik för 15 000 kronor samt inredning för 15 000 kronor.

Sport

VSGF studsade tillbaka på imponerande sätt

En 6-0-smäll i premiären.

Sport

KHK föll med uddamålet

Kalmar hade säsongens andra seger inom räckhåll. Det slutade med en tung uddamålsförlust.