Dra tillbaka de antisemitiska läroböckerna

De antisemitiska böckerna kan vara toppen på ett isberg.
Skolböcker i ett klassrum. I Östhammar har de upptäckts att läroböcker på persiska innehållit antisemitiska skrivelser.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

I en skola i Östhammar blev skolpersonalen bestört när det visade sig att deras läroböcker på persiska innehöll såväl antisemitiska som islamistiska skrivelser. Den som först anade oråd var en enhetschef på kommunens modersmålsenhet. På illustrationerna i läroböckerna förekom Ayatollah Khomeini, vapen och soldater. Enhetschefen tog kontakt med en vän som kunde persiska och de träffades för att se över böckerna. Vännen som kände igen titlarna reagerade instinktivt.

I böckerna förekommer citat av Khomeini med starkt islamistiska inslag som “Om alla kulturer följer islamisk kultur och alla grupper blir muslimer, då kan ingen skada oss.” I en annan bok fanns uppmaningar om att gå in i “kampen mot judarna”, och staten Israel refereras till som Satan.

Själva innehållet i sig är skäl att uppröras. Det som är anmärkningsvärt är att det i dagsläget går det inte att säga i vilken utsträckning böckerna finns i Sverige. De har dock funnits i olika sortiment för läroböcker i många år. Sannolikt har de alltså förekommit, och förekommer kanske fortfarande, på andra skolor än den i Östhammar.

Efter upptäckten slog kommunen larm till distributören Läromedia som direkt spärrade böckerna för vidare beställningar. Pär Larsson på företaget säger att de inte har kunskapen vad som står i alla deras böckerna, eftersom de inte kan språken.

Läromedias leverantör i sin tur, Khayyem Books, är en göteborgsbaserad bokaffär som importerar många skolböcker som svenska skolor efterfrågar. Där går det fortfarande att köpa de antisemitiska läroböckerna. Fram tills alldeles nyligen fanns de också i ett sortiment för att läromedelsnätverk som levererade till 13 skolor i Västsverige.

Det behövs en genomlysning av vilka skolor som köpt in och använder dessa läroböcker i sin undervisning. Att utbildningsminister Anna Ekström (S) kritiserat förekomsten av böckerna är bra – men inte tillräckligt. Det måste klargöras om de antisemitiska läroböckerna i Östhammar är toppen av ett isberg. Det är inte svårare än att undersöka hur många sådana här böcker som finns i omlopp på svenska skolor, och sedan se till att de omedelbart dras tillbaka.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Misstänkt påverkad ertappad med 10 000 kronor kontant i Växjö.

Bonus Weekend

Träning blev ett sätt att hantera stressen efter flykten

Stress och utmattning håller på att bli vår tids folksjukdom. Bonus Weekend har träffat Anas, Anna och Karolina för att prata om hur de hanterar stress och press.

Feature

Så hanterar krögaren stressen: ”Det är en drivkraft också”

Krögaren Martin Bergvall Nilsson: ”Stress är en drivkraft också”

Rånförsök och stöld på Ica

Rånare identifierade – ändå lägger polisen ner utredningarna

Polisens förundersökningsledare frustrerad över systemet med straffrabatt.

Hultsfred

Misstänkt våldtäktsman blev utvisad - nu hålls rättegång

Redan samma kväll som våldtäkten ska ha skett greps mannen. Men sedan dess har han utvisats, efterlysts och blivit överlämnad till Sverige igen. På måndag ställs han inför rätta.

Bonus Weekend

Stress oroar inte leksakshandlaren: ”Jag har hög stressnivå.”

Stress håller på att bli vår tids folksjukdom. Trebarnsmamman Karolina Rosendahl som driver Paddingtons leksaker känner sig dock sällan stressad.