Annons

Ekonomin rivstartar sig själv

Om bara företagen överlever finns inget behov av ekonomiska stimulanser.
Ledare • Publicerad 23 april 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Magdalena Anderssons (S) försiktighet riskerar att skapa den ekonomiska kris hon sparar till.
Magdalena Anderssons (S) försiktighet riskerar att skapa den ekonomiska kris hon sparar till.Foto: Jessica Gow/TT

Trots att krispaket på över hundra miljarder kronor kan tyckas svindlande räcker de inte. Många redan införda stödåtgärder är för begränsade, som ersättningen under karensdagarna och stödet för hyressänkningar.

För att fler företag inte ska gå i konkurs krävs även direkt ekonomiskt stöd. Både oppositionen, förutom Vänsterpartiet, och regeringens stödpartier Liberalerna och Centerpartiet vill rädda företag som tappat omsättning. Men hittills säger finansminister Magdalena Andersson (S) nej.

Annons

I en intervju med Aftonbladet förklarar finansministern att pengar som skulle kunna användas till mer stöd nu, borde sparas till framtida åtgärder. Framför allt vill hon ha utrymme för att kunna ”rivstarta” ekonomin när krisen är över. Sannolikt kommer dock sådana stimulanser inte vara nödvändiga.

Stimulanspolitik gör nytta när efterfrågan minskar. Ett typexempel är finanskriser. När börsfall utplånar hushållens besparingar har de inte råd att handla. Det skapar en ond spiral då företag inte längre har någon att sälja till och tvingas säga upp anställda som i sin tur inte har råd och så vidare.

Problemet med finansministerns strategi är att den nuvarande krisen inte beror på att människor saknar pengar. Utan för att vissa verksamheter måste hålla stängt och folk stannar hemma. Eftersom många fortfarande får hela eller delar av sin lön innebär den minskade konsumtionen tvärtom att de kommer ha mer pengar över än vanligt. När krisen tar slut lär därför konsumtionen öka av sig själv.

Dock kräver det att företagen finns kvar. Så att permitterade kan återgå till arbetet samt varor produceras och säljas. När finansministern nu motsätter sig nya åtgärder för att rädda krisande företag riskerar hon därför att skapa den efterfrågekris hon sparar till.

Dessutom planerar finansministern för gröna investeringar och satsningar på vård och omsorg. Det verkar alltså inte bättre än att hon väntar med nödvändiga krisåtgärder för att spara till regeringens egen politik.

Även om Magdalena Andersson inte övertalas finns en riksdagsmajoritet för omsättningsstöd. Men det kräver att Liberalerna och Centern går emot regeringen. Med tanke på att Januariöverenskommelsen legitimerades av möjligheten att driva liberala reformer, vore det pikant om dess arv blir en utslagning av svenska företag.

Daniel Åkerman

Daniel ÅkermanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons