EPP har aldrig isolerat Fidesz

Ungerska Fidesz är kvar i värmen, skriver EU-parlamentariker Fredrick Federley i ett svar till ledarsidan.

Det minsta man kan kräva av en tidning är att de håller sig till fakta

Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet.
Foto: Fredrik Persson/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Barometern publicerade, skrev i torsdags en ledare där tidningen kritiserar mig för min kritik mot att svenska M och KD har ljugit om sitt utspel att de sparkat ut ungerska regeringspartiet Fidesz från värmen i sin konservativa europeiska familj.

Tidningen är självklart välkommen att ha sin egen åsikt. Men det vore bra om han förhöll sig till verkligheten.”Fidesz har inte släppts in i någon värme” är en mening som är direkt felaktig. De har aldrig varit i kylan. Det som ledarredaktionen misstar sig för, endera avsiktligt eller oavsiktligt, är vad en avstängning i ett europeiskt parti faktiskt betyder. Det kan låta som en struntsak, men i verkligheten har han blivit bortfintad upp på läktaren. Låt mig förklara varför.

En grundläggande skillnad är att det finns både europeiska partier och så finns det partigrupper i Europaparlamentet. European People’s Party (EPP) är namnet på både ett parti och en partigrupp, vilket såklart försvårar förståelsen för hela soppan med ungerska Fidesz.

När Moderaterna och Kristdemokraterna i mars gick ut och sa att det ungerska partiet Fidesz, med dess auktoritära och rättsstatsfientliga Victor Orban i spetsen, stängts av från det europeiska konservativa partiet EPP, men förblev medlemmar, var vi några som såg igenom det. På intet sätt påverkar det Fidesz inflytande i den europeiska politiken.

Politisk grupptillhörighet är mycket viktigt för att säkra inflytande i Europaparlamentet. Det upplever till exempel de 14 parlamentarikerna från italienska Femstjärnerörelsen som nu desperat försöker förhandla in sig i en grupp. Det är i Europaparlamentet som besluten fattas, det är i Europaparlamentet som de tunga posterna delas ut och det är i Europaparlamentet där lagstiftning förhandlas. Makten ligger helt enkelt i EPP-gruppen.

På grund av att EPP i EU-parlamentet fortsatt håller Fidesz i värmen har de lyckats få flera tunga poster. Sedan den nya mandatperioden började har en av partiets politiker blivit utnämnd till vice ordförande för hela EU-parlamentet. Fidesz har även fått tunga positioner i flera viktiga lagförhandlingar. Till råga på allt så har EPP-partiet inte ”hunnit” klart med den interna utredningen av Fidesz utan de fortsätter att vara en allt starkare del av EPP - både i partiet och i parlamentet.

Fidesz är kvar i den politiska värmen och kommer vara så så länge som EPP-gruppen i EU-parlamentet gör något åt det. Tills dess kan EPP-partiet hålla de i frysboxen hur länge som helst och skrika halsen av sig - det kommer inte ha någon effekt. Det hade varit bra om det beskrevs i Barometern-OT.

Fredrick Federley (C)

Svar: Federley vill göra en skarp åtskillnad mellan EPP (partiet) och EPP (gruppen i Europaparlamentet). Samtidigt gäller hans kritik Viktor Orbans sätt att leda Ungern, inte hur Fideszledamöter röstar i parlamentet. Barometern-OT erkänner sig gärna bortfintad av dessa komplicerade manövrar.

Ledarredaktionen

Läs mer

Nybro

Nybro: Elever vid kommungränser får gratis busskort

Nu klubbades förändringen i skolskjutsreglementet igenom i fullmäktige.

Oskarshamn

Länet kraftsamlar mot droger bland unga: ”Går ned i åldrarna”

Polisen gav en lägesrapport vid stormöte på Forum.

Öland

Nytt rally: På Sveriges Nationaldag körs Öland Cab Tour.

Nationella motorhistoriska dagen firas med ett nytt bilmöte på Öland. Några av arrangörerna av Öland Cab Tour, är Jörgen Wikestam, Kjell Jakobsson och Bo Hemmingsson.

Nybro

Reaktioner på att kommunen fäller träd i naturreservat

På grund av granbarkborrens framfart avverkas större ytor i Svartbäcksmåla.

Kalmar

Vassmolösa: Efter inbrottet – tre personer anhållna

Polisen grep fyra personer misstänkta för ett inbrott i Vassmolösa natten mot måndag.

Sjukvården inifrån

Liten hälsocentral satsar på kontinuitet: ”Är kärnan”

Norrlidens hälsocentral har 5 300 listade patienter och är Kalmars minsta.