Ett misstroende som skadar förtroendet

Moderaterna och Kristdemokraterna borde ha ställt sig utanför vänsterns chicken race.
Eva Nordmark (S) hotas med misstroendeförklaring efter tre månader som minister.
Foto: Christine Olsson/TT

Det är oerhört svårt att se den strategiska tanken med att stödja Vänsterpartiet i en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Ministern har nyligen tillträtt och är dessutom ny i politiken. Det finns inga skäl att vare sig ha eller sakna förtroende för Nordmark.

Politiken som Nordmark har satts att driva hade varit vem som helst övermäktig. Arbetsförmedlingen fungerade dåligt och hade dessutom ett hopplöst uppdrag. Januariöverenskommelsen stakade ut en riktning som var helt orealistisk. Redan innan reformen har genomförts har ministern tvingats skissera på nödlösningar i stor skala.

Vänsterpartiet har naturliga skäl att vilja skapa ståhej för att påminna om sin existens, en existens som januariöverenskommelsen har gjort överflödig. Att komma med hot är en etablerad del av Vänsterpartiets repertoar. Sverigedemokraternas parlamentariska arbete har också haft en kaotisk prägel.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Oklart är däremot varför Kristdemokraterna och Moderaterna deltar. Nordmark har, till skillnad från ministrarna som var ansvariga för skandalen på Transportstyrelsen, inte fallerat i sitt utövande av ministeruppdraget. Och en misstroendeförklaring är just det, inte ett sätt att uttrycka avsmak för det politiska innehållet eller försöka påverka regeringens politik i en viss riktning.

De förhandlingar Vänsterpartiet genom hot vill föra med regeringen och dess stödpartier syftar hursomhelst till något helt annat än vad M och KD vill. Istället för maktskifte och borgerlig politik uppnår man i bästa fall att en minister avgår innan hon har hunnit prövas.

Läs mer

Öland

Eldsjälar: Glöder för Öland – förslag på pristagare efterlyses

Borgholms kommun vill ha in förslag på någon som har gjort något bra för Öland. Förra året fick Berne Gustavsson priset Årets Ölandsglöd.

Mönsterås

Väpnat rån mot livsmedelsbutik i Blomstermåla

Händelsen rubriceras som grovt rån.

Sport

Löftet fick chansen mot allsvenskt motstånd

Allsvenska Kristianstads DFF på andra sidan.

Emmaboda

Parkering ska stängas av

Skolparkeringen vid Bjurbäcksskolan och Bjurbäckens förskola på Bjurbäcksgatan stängs av för underhåll tisdagen den 21 januari mellan klockan 06.00 och 16.00.

Guldklimpar

Johanna Håkansson och Daniel Nylander

Guldklimpar

Jennie Walfridsson och Adam Svensson