Annons

Exemplet Danmark inget att kopiera

Aggressiva åtgärder skapar panik och stora samhällskostnader.
Ledare • Publicerad 12 mars 2020 • Uppdaterad 13 mars 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen presenterar långtgående åtgärder mot virusspridning.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen presenterar långtgående åtgärder mot virusspridning.

Allmänhetens reaktion på spridningen av det nya coronaviruset har varit kraftig. Det talar för att regering och myndigheter, snarare än att reagera med motsvarande kraft på sin kant, borde försöka balansera. Exemplet Danmark visar varför.

Annons

Danmark har stängt ner. Skolelever ska hålla sig hemma, barnomsorg finns bara för ensamstående eller personer med samhällsviktiga arbetsuppgifter. Handläggning av ärenden på myndigheter ska skjutas upp. Restauranger får inte ha fler än 100 gäster.

Samtidigt försöker den danska regeringen förmedla budskapet att livsmedelsförsörjningen fungerar som vanligt. Det finns ingen anledning att hamstra, säger den, med tillägget att om kunderna inte upphör att köpa på sig för mycket kan det införas förbud även mot att handla för mycket pasta och havregryn. Försäljningen av receptfria mediciner på apotek och i mataffärer har redan begränsats för att stävja hamstring. Så kort är steget från fri marknad till ransoneringsekonomi.

Danmark har hittills haft något fler fall av covid-19 än Sverige. Till skillnad från i Sverige har ännu ingen dött. Att i det läget vidta kraftfulla åtgärder kan naturligtvis verka förutseende, men frågan är om de står i proportion till risker och ekonomiska konsekvenser – och om de alls går att upprätthålla.

Barnfamiljer där båda familjerna arbetar, men där ingen av föräldrarna nödvändigt måste vara på sin arbetsplats, ska nu tillbringa all tid i hemmet. Där ska de större barnen få undervisning via lärplattformar på nätet, en undervisning som aldrig har testats i denna skala förut. De små barnen ska få den uppmärksamhet och stimulans de behöver. Och föräldrarna ska samtidigt utföra någon typ av arbete.

Två veckor i detta tillstånd är sannolikt vad familjerna klarar. Men om virusspridningen i Danmark eller världen inte har hejdats och stängningen måste fortsätta? Risken är att åtgärden har förlorat all legitimitet just när den skulle behöva sättas in.

De ekonomiska effekterna att just när konjunkturen vänder stänga arbetsplatser och kraftigt dra ner på konsumtionen ska inte heller underskattas. I ett läge där allt kretsar kring liv och död kan det låta krasst att tala om kronor och ören.

Men det finns en tid efter covid-19 också, och det spelar roll om den präglas av massarbetslöshet och butiksdöd eller tillväxt och ökande välstånd. Privatpersoner kan inte förutsättas ha detta överst på agendan. Därför måste staten ha det.

Den danska regeringen hade en god tanke med att tydligt ta ledningen genom ett sammanhållet åtgärdsprogram. Det var betydligt bättre tänkt än den svenska regeringen, som mest har framstått som en överflödig påbyggnad på de myndigheter som i realiteten fattar besluten.

Annons

Men det blir omöjligt att besluta om kraftfulla åtgärder och sedan vänta sig att befolkningen ska fortsätta leva som vanligt. Hur ska konsumenterna kunna vara säkra på att butikerna håller öppet när samhället i övrigt stänger ner? Är det rättvist att butikspersonal utsätts för smittrisker som alla andra ska skyddas ifrån?

Ju mer aggressivt regering och myndigheter reagerar, desto svårare blir det också att hålla fast vid det grundläggande budskapet att de hittills bästa kända motmedlen samtidigt är de allra billigaste: sunt förnuft och god hygien.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons