Annons

Förtroendet brister för vargförvaltningen

Miljöpartiet är stoppkloss i förhandlingarna om vargjakt.
Ledare • Publicerad 20 februari 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Det blir ingen licensjakt på varg i år.
Det blir ingen licensjakt på varg i år.Foto: /TT

Inte heller i år blir det någon licensjakt på varg. Naturvårdsverket menar sedan i maj förra året att en livskraftig population behöver bestå av minst 300 individer, ett antal de menar att Sverige i nuläget huserar. I spillningsinventeringen som inleddes i oktober förra året har hittills 333 olika vargar identifierats. Fram till inventeringens slut den 31 mars lär den siffran ha stigit.

Samtidigt så höjs nu röster från annat håll för att målstorleken på den svenska vargstammen ska vara 170 individer. Ett antal i linje med den nedre gränsen av gynnsam bevarandestatus som faktiskt beslutades om i riksdagen 2013. Det är Moderater i spetsen, med KD och SD inte långt efter, som snart kan komma att driva för ett nytt uttalat mål. Frågan är om det kommer att göra någon skillnad.

Annons

När den socialdemokratiska landsbygdsministern tillfrågades om hur det går med det gamla riksdagsbeslutet som inte verkar vara i närheten av att nås, svarade hon att regeringen inte kan styra över vad forskningen kommer fram till. Med det sättet att resonera spelar det demokratiska systemet alltså ingen roll.

För trots att Naturvårdsverkets forskare bedömer att vargstammen behöver vara stor och växande, har alltså de boende i vargreviren en annan åsikt.

Det är inte så att den bonde som fått större delen av sina får rivna av varg, blir lugnad av att Sverige nu enligt Naturvårdsverkets forskare har en gynnsam bevarandestatus på vargstammen. Nej, här existerar det en klyfta som inte lättvindigt bör viftas bort. Enligt SLU så skjuts 10-12 procent av vargstammen varje år i illegal jakt. Det finns uppenbart en förtroendeproblematik att ta tag i.

I dagarna anordnades ett seminarium i riksdagen där riksdagspartierna och intresseorganisationer var inbjudna. Att döma av slutsatserna från mötet är parterna ingenstans i närheten av att samlas kring ett gemensamt mål. Miljöpartiet verkar vara en stoppkloss i förhandlingarna. När tidningen Svensk Jakt nyligen frågade alla riksdagspartiers landsbygdspolitiska talespersoner om de själva kunde tänka sig att ha varg runt knuten var det enbart miljöpartiets representant som svarade ja. Alla andra verkar ha kommit till insikt om allvaret i utsattheten.

Förtroendekapitalet för myndigheterna skadas av att förvaltningen förhalas på det sätt som pågår. Förhoppningsvis kan en mer samlad opinion nu börja drivas i riksdagen. Kanske blir det en vargavinter ändå.

Ester HertegårdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons