Framtida kärnkraft är möjlig

Den rådande Energiöverenskommelsen möjliggör ny utbyggd kärnkraft, skriver riksdagsledamoten Laila Naraghi (s) i ett svar på fredagens ledare.

När jag fick frågan från New Clear Energy betonade de vikten av att ha en riksdagsledamot från varje politiskt block i sin advisory board, det tyckte jag var klokt. Energipolitiken har historiskt varit utsatt för svåra låsningar, det har inte gagnat Sverige och är en dyrköpt läxa vi måste lära av.

Foto: Roger Carlsson

Tack vare Energiöverenskommelsen (EÖ) finns nu en långsiktighet, också för möjligheten till utbyggnad av kärnkraften. Det står en bred riksdagsmajoritet bakom. Detta måste värnas.

EÖ är en kompromiss och alltså ett resultat av givande och tagande. Så fungerar förhandlingar. Politik handlar ofta om det möjligas konst. Istället för att käbbla och ställa ultimatum bör EÖ användas konstruktivt, också för kärnkraftsfrågan.

EÖ möjliggör utbyggnad av svensk kärnkraft och tydliggör att avvecklingslagen inte ska återinföras. År 2040 är enligt EÖ ”inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft”. EÖ utesluter inte heller statligt stöd till forskning.

Jag lyfter kärnkraften för att det är viktigt för jobben, klimatet och Sverige. Vi måste klara av att ersätta fossila bränslen samtidigt som efterfrågan på el öka bland annat på grund av elektrifieringen av våra samhällen.

Som Oskarshamnare önskar jag att alla som vet om kärnkraftens fördelar tog fasta på det istället för att käbbla. Då kan Energiöverenskommelsen fungera som en hävstång. Energipolitiken har haft nog av känslostormar och partipolitiska poänger.

Och avslutningsvis, självklart stämde jag av internt i partiet innan jag tackade ja till uppdraget hos New Clear Energy. Det var inga som helst problem.

Laila Naraghi

Riksdagsledamot (S)'

Oskarshamn

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Tre personer stoppades i en bil med misstänkt stöldgods i Hultsfreds kommun.

Kalmar

Tonåringen om anorexian: ”Frisk är ett svårt begrepp”

Frisk är ett svårt begrepp för den som har gått igenom en behandling för ätstörning. Det vet Hilma Årestedt som har skrivit sin självbiografi.

Kalmar

Bil i krock med vildsvin på E22

Lessebo

Bildextra: Här intar tv-stjärnorna scenen i Kosta

Det var stort jubel när fyra av Idolerna intog scenen i Kosta outlet under söndagseftermiddagen. Artisterna är ute på tackturné och spelade var sin låt.

Oskarshamn

Bingolotto: Storvinst för Oskarshamnsbo

Söndagskvällen blev en vinstrik kväll för Oskarshamnsbon som var med och tävlade i Bingolotto. Första vinsten i spelet Färgfemman blev en Volkswagen värd 239 900 kronor. Efter att flera luckor vänts utökades vinsten med mat för 15 000 kronor, hemelektronik för 15 000 kronor samt inredning för 15 000 kronor.

Sport

VSGF studsade tillbaka på imponerande sätt

En 6-0-smäll i premiären.