Framtida kärnkraft är möjlig

Den rådande Energiöverenskommelsen möjliggör ny utbyggd kärnkraft, skriver riksdagsledamoten Laila Naraghi (s) i ett svar på fredagens ledare.

När jag fick frågan från New Clear Energy betonade de vikten av att ha en riksdagsledamot från varje politiskt block i sin advisory board, det tyckte jag var klokt. Energipolitiken har historiskt varit utsatt för svåra låsningar, det har inte gagnat Sverige och är en dyrköpt läxa vi måste lära av.

Foto: Roger Carlsson
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Tack vare Energiöverenskommelsen (EÖ) finns nu en långsiktighet, också för möjligheten till utbyggnad av kärnkraften. Det står en bred riksdagsmajoritet bakom. Detta måste värnas.

EÖ är en kompromiss och alltså ett resultat av givande och tagande. Så fungerar förhandlingar. Politik handlar ofta om det möjligas konst. Istället för att käbbla och ställa ultimatum bör EÖ användas konstruktivt, också för kärnkraftsfrågan.

EÖ möjliggör utbyggnad av svensk kärnkraft och tydliggör att avvecklingslagen inte ska återinföras. År 2040 är enligt EÖ ”inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft”. EÖ utesluter inte heller statligt stöd till forskning.

Jag lyfter kärnkraften för att det är viktigt för jobben, klimatet och Sverige. Vi måste klara av att ersätta fossila bränslen samtidigt som efterfrågan på el öka bland annat på grund av elektrifieringen av våra samhällen.

Som Oskarshamnare önskar jag att alla som vet om kärnkraftens fördelar tog fasta på det istället för att käbbla. Då kan Energiöverenskommelsen fungera som en hävstång. Energipolitiken har haft nog av känslostormar och partipolitiska poänger.

Och avslutningsvis, självklart stämde jag av internt i partiet innan jag tackade ja till uppdraget hos New Clear Energy. Det var inga som helst problem.

Laila Naraghi

Riksdagsledamot (S)'

Oskarshamn

Läs mer

Nybro

Nybro: Elever vid kommungränser får gratis busskort

Nu klubbades förändringen i skolskjutsreglementet igenom i fullmäktige.

Oskarshamn

Länet kraftsamlar mot droger bland unga: ”Går ned i åldrarna”

Polisen gav en lägesrapport vid stormöte på Forum.

Öland

Nytt rally: På Sveriges Nationaldag körs Öland Cab Tour.

Nationella motorhistoriska dagen firas med ett nytt bilmöte på Öland. Några av arrangörerna av Öland Cab Tour, är Jörgen Wikestam, Kjell Jakobsson och Bo Hemmingsson.

Nybro

Reaktioner på att kommunen fäller träd i naturreservat

På grund av granbarkborrens framfart avverkas större ytor i Svartbäcksmåla.

Kalmar

Vassmolösa: Efter inbrottet – tre personer anhållna

Polisen grep fyra personer misstänkta för ett inbrott i Vassmolösa natten mot måndag.

Sjukvården inifrån

Liten hälsocentral satsar på kontinuitet: ”Är kärnan”

Norrlidens hälsocentral har 5 300 listade patienter och är Kalmars minsta.