Hoten i coronas spår

Coronakrisen exploateras av främmande makter och försvagar Sveriges säkerhet.

”Det finns inga nämnvärda akuta händelser att rapportera från Kalmar län under natten”, rapporterade polisen kl 06:31 på torsdagsmorgonen.

Säkerhetspolisens Klas Friberg varnar för att hoten mot Sverige ökar.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Även i grannlänet Kronoberg hade natten till torsdagen varit lugn. Inget ”nämnvärt”, fanns att rapportera från Växjö, Alvesta eller Markaryd.

”Lillördagens” kväll som onsdagens afton ofta kallas var således helt utan fylleri och våld. Coronaviruset har uppenbarligen i varje fall en temporär effekt på den lokala ordningen.

Men medan den lokala brottsligheten passiviseras av coronaviruset blir antagonistiska makter allt mer offensiva. Främmande underrättelsetjänster växlar inte ned utan upp när pandemin sveper över Europa.

Det är inget nytt mönster, vilket Säkerhetspolisen underströk, när myndigheten presenterade sin årsrapport. Att exploatera kriser när ett samhälle försvagats är en klassisk metod. När oron växer och tilliten urholkas är fler också mottagliga för påverkansoperationer som destabiliserar samhället. Det ser vi redan i Fastlands-Kinas propagandaoffensiv angående den svenska av Pekingregimen kritiserade coronastrategin. Kommuniststatens tillkortakommanden och auktoritära metoder ska hamna i skuggan.

Och när samhällets ”samlade resurser” går till sjukvården försvinner lätt fokuset på skyddsvärda miljöer och intressen. Garden sänks helt enkelt.

Säkerhetspolisens årsrapport är naturligt nog skriven före coronautbrottet. Men, som sagt, läget har med pandemin försämrats som det uttrycktes på presskonferensen.

Från dåligt till sämre, alltså. Allvaret understryks av att i den mån uppdelningen fortfarande är aktuell, så har hoten mot samhället både från inre och yttre aktörer förvärrats. Det är inte ett land som aktivt utför underrättelseoperationer mot Sverige utan 15. Det är inte en extremistgrupp som mobiliserar och främjar våld innan för Sverige gränser utan flera disparata – som också stöttas av andra makter. Och hotet från den islamistiska våldsbejakande miljön har inte upphört i och med att svenska Syrienkrigare återvänt seden den internationella koalitionen militärt besegrat ondskans makter i Irak och Syrien – utan deras strukturer har stärkts i Sverige.

Även metoderna blir allt bredare. Säkerhetspolisen har stoppat mer ”traditionella metoder” såsom försök till anskaffandet av material till massförstörelsevapen, samtidigt kompletterar främmande makter sin verktygsarsenal. Strategiskt viktiga företag köps upp. Det visas intresse för hamnar och infrastruktur. Enskilda opinionsbildare förföljs.

Den militära underrättelsetjänsten Must ger i sin aktuella årsrapport andra exempel. Underrättelseverksamheten mot Sverige är ”omfattande”. Både Ryssland och Kina försöker med olika metoder att kringgå exportrestriktioner i syfte att köpa militär teknik. Kina skickar militära forskare till svenska universitet.

Signalspaning från Iran, Ryssland och Kina är omöljlig att stoppa. Men när Säpo berättar att kommuner och stat ger miljoner kronor i bidrag till extremister och när Must upplyser att vad vi kan kalla ”nyttiga idioter” på Internet visar bilder från svenska skyddsobjekt till ryska agenters glädje, finns det anledning att påminna om hoten mot vårt samhälle inte försvunnit när coronavågen lagt sig. Och att det lugna skenet i Kalmar och Kronoberg bedrar när främmande makter tar viruset till hjälp för att angripa vårt samhälle.

Läs mer

Minnesord

Minnesord över Gunnar Ribrant

Förra departementsrådet vid industridepartementet och chefen för Sveriges Geologiska Undersökningar, filosofie doktor Gunnar Ribrant, Stockholm, har gått bort vid 83 års ålder. Närmast anhöriga är hustrun Ann-Marie samt Gunnars sex barn i tidigare äktenskap med Wendy och Katarina (avliden 1992) samt 16 barnbarn.

Kalmar

Arvidsson: ”Personer över 40 kallas inte ens till jobbintervju”

Barometerns krönikör om hur åldersdiskriminering kan slå mot stora och små.

Kalmar

”Sölvesborgstyret vill se klassisk konst i kommunens ägo. Är Anders Zorns nakna kullor i strandkanten tillräckligt klassiska?”

Björn Samuelsson om politiker som vill begränsa konsten.

Oskarshamn

Anders Lidén: ”I den anglosaxiska världen hyllas retorik”

Anders Lidén om talekonsten som påverkar politiken.

Torsås

Dalskär får utöka campingområdet

Bygglov beviljades av nämnden

TV, bildspel & reportage

ÅTERBLICKEN: ALLT om den rekordstora Ironmanveckan

Vi har samlat bevakningen kring den rekordheta Ironmanveckan på ett och samma ställe.