Huvudlöst av S om Ryssland

Finansministern stödjer beslutet, försvarsministern visste inte om det och utrikesministern låter partiets representanter springa fritt. Regeringen borde kunna stå enad kring att Ryssland inte hör hemma i Europarådet.
I slutet av juni röstade Europarådets parlamentariska församling (PACE) igenom en resolution som gör att Ryssland, trots Putins annektering av Krim, återigen får delta i Europarådets arbete.
Foto: Gregorio Borgia

Socialdemokraterna var det enda svenska partiet som röstade för att Ryssland skulle återfå ett fullvärdigt medlemskap i Europarådet. De två moderata ledamöterna röstade nej, liksom vänsterns och sverigedemokraternas representant. Trots det godkändes förslaget med röstsiffrorna 118 för, 60 emot och 10 som avstod.

I en intervju med DN i förra veckan sa finansminister Magdalena Andersson att ”Det som fällde avgörandet här var att människorättsorganisationer i Ryssland ju ville att Ryssland skulle vara med i den här organisationen […] Det är någonting som var viktigt för oss.”

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Anledningen till att Ryssland inte fick delta fullt ut i Europarådet tidigare var på grund av annekteringen av Krim år 2014. Annekteringen var en överträdelse av folkrätten då Ryssland valde att kränka Ukrainas territoriella suveränitet.

Trots det verkar finansministern vara av uppfattningen att diplomati ska vara den första försvarslinjen gentemot Ryssland. Det är naivt. Inte minst i Europarådet som grundades för att arbeta för demokrati, respekt för de mänskliga rättigheterna och fungerande rättssystem i medlemsländerna.

Beslutet innebär inte bara att Ryssland återigen blir en fullvärdig medlem i Europarådet utan också att inga länder ska kunna fråntas sin rösträtt och hindras från att delta i de olika organen. Oavsett hur gravt ett land missköter sig, kommer dess plats i rådet att förbli orörd.

Det sänder märkliga signaler om att auktoritära ledare kan bete sig folkrättsvidrigt men fortfarande få vara med i Europarådets arbete. De kan införa censur, fängsla oppositionella och korrumpera samhällen men ändå få utse domare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Att Socialdemokraterna röstade för detta är rent utsagt korkat.

Frågan har dessutom hanterats styvmoderligt av regeringen. Till skillnad från finansministern, verkar försvarsminister Peter Hultqvist inte ens ha blivit informerad om beslutet. Enligt Altinget fick han information om det först i efterhand genom media och han är av uppfattningen att det inte ska löna sig att bryta mot internationell rätt.

Utrikesminister Margot Wallström menar däremot att det är parlamentarikerna i Europarådet som själva måste ta ansvar för hur de röstar. Även om det gäller att markera mot Rysslands annektering av Krim.

Anledningen till att Socialdemokraterna röstade ja, skiljer sig med andra ord åt beroende på vilken minister man frågar. Finansministern stödjer beslutet, försvarsministern visste inte om det och utrikesministern låter partiets representanter springa fritt.

Vilken linje har regeringen egentligen mot Ryssland och stödjer Socialdemokraterna verkligen beslutet att låta Ryssland återinträda i Europarådet?

Det finns ingen anledning för S att darra på manschetten när det kommer till Ryssland. Finansministern, försvarsministern och utrikesministern borde kunna stå enade mot länder som inte respekterar grundläggande folkrättsliga principer.

Så länge annekteringen består och Ryssland gång på gång kränker mänskliga fri- och rättigheter borde det vara en självklarhet att de inte hör hemma i Europarådet.

Läs mer

Oskarshamn

Hockeyfruar arrangerar match för välgörenhet – möter Lakers

Möter lag med spelarfruar från Växjö Lakers

Hultsfred

Dom: Hittade ”sömntabletter” – döms för narkotikabrott

En man i 30-årsåldern erkänner narkotikabrott men försvarar sig med att han hittade tabletterna på gatan.

Kalmar

Man trakasserade barnfamilj – hotade med frontalkrock

Paret sålde sin bostad till en 46-årig man. Det blev startpunkten på år av trakasserier.

Öland

Öland: Politiker väntade i två år på svar

Marcel van Luijn (M) tycker det är bedrövligt att en motion ska ta två år att behandla.

Kultur

Här är lokala profilerna som tävlar i ”Så ska det låta” i Kalmar

Lennart Palm möter Therese Wahlgren Sundén när succékonceptet kommer till Kalmarsalen.

Nybro

Nya diskussioner om korsning: ”Inte nära varandra”

Kommunen diskuterar avsiktsförklaring med Trafikverket.