Inga organisationsbidrag till extremister

Bidragen till extremistiska organisationer kapas med bättre kunskap.
Säpo varnar återigen för att flera organisationer med kopplingar till våldsbejakande extremism motar bidrag.
Foto: SvD/TT

Säpo har flera gånger varnat för att extremistiska nätverk mottar organisationsbidrag. “Vi ser att skattepengar går till verksamhet som stödjer våldsbejakande extremism”, säger Johan Olsson, operativ chef på Säpo till TT (11/11). Ändå fortsätter det, på såväl statlig som kommunal nivå.

Det rör sig om vad Säkerhetspolisen benämner som “ett relativt stort antal” organisationer som kan kopplas till våldsbejakande extremism. Problematiken handlar ofta om kunskapsbrist och dåliga färdigheter i att hitta kopplingar till de extrema miljöerna. Därtill vet många hur de ska framstå i en ansökan för att få den beviljad.

Både höger- och vänsterextremister återfinns bland de som mottar bidrag, men problematiken är störst i den islamistiska miljön. En organisation som varit i blåsväder är det sunnimuslimska studieförbunden Ibn Rushd, som mottagit 23 miljoner kronor bara i år, trots att de exempelvis har bjudit in antisemitiska talare. Utåt marknadsför de sig dock som ett studieförbund som fokuserar på mångfald och mänskliga rättigheter.

Somliga anser att lösningen på problematiken är att kraftigt skruva åt kranarna och bara ge bidrag till organisationer som uppfyller tydliga demokratiska kriterier. Det har också föreslagits att bidragen till religiösa organisationer och samfund helt ska kapas. Men att villkora organisationsbidrag till en snäv värdegrund hade varit att fördärva för hela föreningslivet. Snarare behövs bättre kunskap. Säpo har exempelvis föreslagit att de ska inrättas ett nationellt kunskapscentrum som kan hjälpa myndigheter att behandla ansökningar. Det hade också hjälpt kommuner med knapphändiga resurser och dålig spetskunskap.

Bidragen till extremistiska organisationer måste kapas. Men vägen dit är att behandla ansökningar noggrannare och med bättre kunskap – inte att kollektivt bestraffa alla för att några extremister bestämt sig för att utnyttja systemet.

Läs mer

Bonus Weekend

Träning blev ett sätt att hantera stressen efter flykten

Stress och utmattning håller på att bli vår tids folksjukdom. Bonus Weekend har träffat Anas, Anna och Karolina för att prata om hur de hanterar stress och press.

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt påverkad ertappad med 10 000 kronor kontant i Växjö.

Feature

Så hanterar krögaren stressen: ”Det är en drivkraft också”

Krögaren Martin Bergvall Nilsson: ”Stress är en drivkraft också”

Debattinlägg

Debatt: ”Ta ansvar för säkerheten i simhallen”

”Majoriteten planerar ihjäl sig medan simhallen regelbundet driftstoppas.”

Hultsfred

Misstänkt våldtäktsman utvisades - nu hålls rättegång

Redan samma kväll som våldtäkten ska ha skett greps mannen. Men sedan dess har han utvisats, efterlysts och blivit överlämnad till Sverige igen. På måndag ställs han inför rätta.

Rånförsök och stöld på Ica

Rånare identifierade – ändå lägger polisen ner utredningarna

Polisens förundersökningsledare frustrerad över systemet med straffrabatt.