Ingångsavdrag och friår var inte vad Sverige behövde

Januariöverenskommelsen vilar på önsketänkande.
Ulla Andersson (V) och Elisabeth Svantesson (M) hade samma syn på januaripartiernas reformer.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Med tanke på hur lång tid januariöverenskommelsen tog att komma fram till, vilar den på en anmärkningsvärt svag analys. Den bygger på att oppositionen är så splittrad att den aldrig kommer att göra bruk av den majoritet som den de facto besitter i riksdagen.

Denna opposition väntades dessutom tolerera en massa politik som de vet att inte ens Socialdemokraterna tror på. När majoriteten i finansutskottet under torsdagen strök friåret och ingångsavdraget för att istället rikta pengarna till kommunerna, var Socialdemokraternas kritik att de hotar ordningen i budgetprocessen – inte att de skrotar angelägna reformer.

Och enligt finansdepartementet var ingångsavdraget, som regeringen alltså ämnade satsa 12,6 miljarder kronor på under tre år, inte särskilt angeläget överhuvudtaget. Negativa effekter var att vänta. Att sänka arbetsgivaravgiften för personer som står långt från arbetsmarknaden skulle ge undanträngningseffekter, skrev man. Det skulle ”sortera om i kön” av arbetslösa.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det överlappade också andra stöd. Vissa av personerna som kvalificerar för ingångsavdraget skulle också kvalificera för subventionerade anställningar som innebär större stöd till arbetsgivaren.

De positiva effekterna var desto mer osäkra, och stod inte i paritet till statens inkomstminskning. Det krävs ingen gemensam ideologi för att se något konstigt i detta. Både vänsterpartister och sverigedemokrater kunde inse att prioriteringen var fel, och agera därefter. Januaripartiernas överenskommelse har på detta sätt visat sig vara ett önsketänkande.

Läs mer

Nattens händelser

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt anlagd brand i miljöhus i Växjö.

Kalmar

Katsanidous väg till toppen: ”Insåg att jag hade stort stöd”

”Vill vi se fler unga, inte minst kvinnor, engagera sig politiskt då måste politik och vardag gå att kombinera.”

Sport

Avslöjar: Vikings ute efter KHC-stjärnan

Grannen i väst vill sno centerstjärnan.

Borås

LISTA: Här är de nya lagarna som träder i kraft i dag

Mer kontantservice och mer samhällsorientering för nyanlända – mindre bidrag till asylsökande i utsatta områden och mindre skatt för höginkomsttagare.

Årskrönika: Mönsterås

Pengaproblem och storsatsningar i fokus

Så var 2019 i Mönsterås kommun – vi har summerat de största händelserna.

Tränarna som har fått gå

27 tränare på fem år har fått lämna toppklubbarna

Barometern-OT:s kartläggning visar att många tränare har fått lämna sina jobb toppklubbarna här de senaste fem åren.