Intensivvård för företagare

Moderaternas direktstöd är akut nödvändigt.
Elisabeth Svantesson (M) vill att staten ska betala hyror och arbetsgivaravgift åt företag.
Foto: Jessica Gow/TT

Covid-19 ritar om allt, även den ekonomiska politiken. Moderaterna går betydligt längre än regeringen och vill både ge direktstöd till företagen och att staten ska gå in som ägare i bolag med omsättning under 500 miljoner kronor.

Pengarna det handlar om hade varit helt otänkbara för några veckor sedan. Bara den enskilda åtgärden att staten tar kostnaden för arbetsgivaravgiften under två månader kostar staten över 70 miljarder kronor.

Men bakgrunden är att det sociala tvärstoppet till följd av covid-19 också har blivit ett ekonomiskt stopp. Summan av alla aktörers var för sig rationella beslut blir en ekonomisk kollaps som är mer långtgående än folkhälsoutmaningen. Här kan bara staten agera för att stabilisera.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Samtidigt är det något i krispaketen som saknas, nämligen en koppling till smittskyddsåtgärderna i sig. Är det samhällsekonomiskt rimligt att pigga 70-åringar i hela landet ska hålla sig hemma? Är det, om man tar en fråga som kommer att avgöras framöver, samhällsekonomiskt att hålla frisk arbetskraft hemma för att skolorna är stängda?

Några sådana analyser har ännu inte gjorts. Folkhälsomyndigheten gör dem inte, ej heller regeringen. Partierna kräver dem inte eftersom de inte vill ha någon konflikt kring åtgärderna mot smittspridning.

Resultatet blir att ännu mer pengar måste satsas på företagens blotta överlevnad. I nästa steg lär man dessutom behöva stötta medborgarna med direkta bidrag så att de vågar köpa tjänster och varor av företagen som staten försöker rädda.

Så kan det inte fortgå. I längden går det inte att hålla isär smittskydd och finanser.

Läs mer

Coronavirus

Riksdagsledamot – från köksbordet: ”Är annorlunda”

Laila Naraghi: ”Visar att demokratin levererar”

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Ledare Barometern

Ledare: Platta till kurvan lättare sagt än gjort

Covid-19 slår olika medan åtgärderna är likadana.

Coronavirus

Tidslinje: Så här har coronakrisen slagit mot länet

Här går vi igenom händelseutvecklingen dag för dag.

Ledare Barometern

Smittskydd är en lagsport

Regeringen kan inte föra över ansvaret och initiativet till myndigheter.

Ledare Barometern

Nödvändig uppdatering av arbetskraftsinvandringen

Moderaterna föreslår genomgripande förändringar av den egna reformen.