Jöken skapar sin egen opposition

Januariöverenskommelsen är så märklig att oppositionen måste förenas mot den.
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar partiets förslag till extra ändringsbudget.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

2019 bröt ny mark i politiskt avseende, med januariöverenskommelse och hot om misstroendevotum från V och SD gemensamt. Att döma av början på 2020 kommer ännu fler nya erfarenheter att göras. Nu är det Moderaterna som från riksdagen vill ändra i budgeten för innevarande år, och det på ett sätt som Vänsterpartiet med vissa justeringar borde kunna gå med på.

I vanliga fall hade Moderaternas idé om extra ändringsbudget hade kunnat avskrivas direkt. Budgeten är en fråga för regeringen. Men nu är det inte vanliga fall. Januariöverenskommelsen innehåller visserligen en skrivelse om att Vänsterpartiets inflytande ska neutraliseras, men det har bara inneburit att Vänstern spelar en ännu friare roll och kan söka försvåra regeringens arbete.

Dessutom är januariöverenskommelsen en så märklig politisk brygd att oppositionspartierna nästan måste förenas i motståndet mot den. Sunt förnuft säger att det är ohållbart med hundratals miljoner på friår och byggsubventioner när domstolarna lägger ärenden på hög och tvingas spara. Inget tvingar heller oppositionspartierna att sitta på staketet medan en minoritet prioriterar perifera områden framför statliga kärnuppgifter. Det är upplagt för mer spänning.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Men uppbyggligt är det knappast. Moderaternas ”räddningspaket för välfärden” är just det, och ingen långsiktigt hållbar inriktning för den offentliga sektorn. Det går utmärkt att i en ändringsbudget satsa på fler lärare och sjuksköterskor för 2020, men på längre sikt räcker befolkningen i arbetsför ålder helt enkelt inte till. Någon gång måste en omställning börja. Dessvärre verkar denna mandatperiod gå till spillo.

Läs mer

Nybro

Klart för ny satsning i tom butikslokal vid torget i Nybro

”Vi vill visa att Nybro lever”, säger Niklas Gratte.

Sport

Barometern direktsänder Kalmar FF på försäsongen

Nu är det klart.

Torsås

Larmsystem ur funktion på äldreboende – i snart två år

Äldreboendet Solgläntan i Söderåkra väntar fortfarande på fungerande larm.

Torsås

Smygstart för bilprovning

Besikta bilprovning smygöppnade på tisdagen. Men invigningen får vänta ett tag.

Kalmar

Gamla taxilokaler blir pizzeria: ”Ska hålla nattöppet”

Ariwan Rashid har öppnat Kvarnholmens senaste pizzeria i den gamla taxilokalen vid centralstationen.

Sport

KFF-podden: Nytt om Rasmus Elms nya roll

Tisdag och ett rykande färskt poddavsnitt väntar på dig.