Annons

Jökens fuskbygge avslöjas

Centerns seger i frågan om Las har vänts till en storförlust.
Ledare • Publicerad 1 juni 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark dömer ut utredningen om Las.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark dömer ut utredningen om Las.Foto: Ali Lorestani/TT

Innan utredaren ens hade hunnit presentera vad han hade kommit fram till, hade arbetsmarknadsministern – sannolikt med statsministerns goda minne – ogiltigförklarat utredningen. Förslaget till förändringar om lagen om anställningsskydd lever inte upp till direktiven, säger Eva Nordmark, och regeringen kommer därför inte att gå vidare med det.

I juni 2020 visar sig på detta sätt vilket fuskbygge punkt 20 i överenskommelsen från januari 2019, en av de mest centrala punkterna i avtalet, är. Partierna kom överens om att delar av lagen skulle förändras samtidigt som allt skulle förbli vad det var. ”Arbetsrätten ska ge företagen flexibilitet och skydda den enskilde arbetstagaren mot godtyckliga uppsägningar.” Utredningen hade ett omöjligt uppdrag.

Annons

Eftersom partierna i grunden har ganska lite gemensamt innehåller avtalet också formuleringar som gör vägen vidare synnerligen märklig. Regeringspartierna ville helst inte ha någon reform alls, utan tycks ha hoppats att hotet om ändrad lagstiftning skulle sätta fart på fack och arbetsgivare. ”Om parterna når en överenskommelse om hur LAS ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet ska regeringen istället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse”, står det i överenskommelsen. ”I annat fall genomförs utredningens förslag.”

I och med att parterna på arbetsmarknaden inte har kommit överens skulle alltså den utredning som presenterades under måndagen få fullt genomslag.

Hur partierna kunde komma överens om något sådant är dock en gåta. Det är en självklarhet att utredningar ska skickas ut på remiss för att ta in synpunkter, som mycket väl kan vara kritiska. Även i riksdagen måste frågor behandlas. Januariöverenskommelsen står inte över beredningstvånget.

Socialdemokraternas utväg ur denna konstiga överenskommelse blir att ifrågasätta utredningen i dess helhet. Arbetsmarknadsministern hade redan på förhand avskrivit förslagen, och deltog heller inte i överlämnandet. Det är tydligt att regeringen överhuvudtaget inte förknippas med  utredningen En moderniserad arbetsrätt. Utredaren har inte misslyckats i någon enskild del utan helt missförstått sin uppgift, är budskapet.

Vad som har skett är alltså detta: Regeringen tillsätter mot sin vilja en utredning om förslag som den inte tror på. För att slippa genomföra dess förslag skjuter den sedan ner sin egen utredning innan någon har hunnit ta del av den. Och Centern och Liberalerna står handfallna.

Vad detta säger om hur Sverige styrs under Jöken är inte upplyftande. Lasutredningen är bara det senaste exemplet på bristerna i januaripartiernas upplägg, som bygger på att man på ett abstrakt plan kan stå ut med varandras profilfrågor. Så fort något ska genomföras eller utredas uppstår blockeringar. Det tar lång tid bara att förhandla om vad utredningarna ska handla om.

Konflikterna som slätades över i januari träder fram så fort det blir allvar med något. Ingen kan tro att det är på detta sätt Sverige förs framåt och blir mer konkurrenskraftigt.

För Centern och Liberalerna är regeringens hantering av Lasutredningen ett svidande nederlag. Reformen av anställningsskyddet var en av de stora framgångarna i januariavtalet som motiverade att partierna övergav Alliansen. Ju mer trovärdighet partierna investerar i att januariöverenskommelsen verkligen fungerar, desto högre blir priset för att kliva av. Följden blir att S helt kan strunta i de reformer partierna faktiskt kom överens om. Att Centern och Liberalerna upplöste ett fungerande borgerligt samarbete till förmån för detta måste betraktas som ett av de största misstagen i modern politisk historia.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons