Kristdemokraterna räddar socialbidragen

KD lägger nödvändigt förslag om försörjningsstöd.
KD vill byta ut försörjningsstöd för arbetslösa mot statlig dagpenning.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att kommunernas kostnader för försörjningsstöd skulle öka var inte bara väntat, det var ofrånkomligt. Många av de nyanlända som kom till Sverige 2015 lämnade etableringsprogrammet 2019 och gick ut i arbetslöshet.

Eftersom de inte hade kvalificerat sig för a-kassa, blev försörjningsstöd deras inkomst. ”Det är problematiskt att etableringsprogrammet och ersättningen endast gäller under två år och att kostnader flyttas över till kommunen”, skriver Sveriges kommuner och regioner med en kraftig underdrift.

Trots att detta har gått att förutse, har politiken på nationellt plan inte förändrats. Förrän nu: Kristdemokraterna föreslår att arbetslösa istället för socialbidrag ska få statlig dagpenning.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är ett utmärkt förslag. Det är bättre för de arbetslösa, för relationen mellan kommuner och stat, för kommunernas ekonomi och framför allt för dem som verkligen behöver kommunalt ekonomiskt bistånd.

Förslaget fanns med redan i en bilaga till Långtidsutredningen 2011, skriven av nationalekonomen Eva Mörk. Som Mörk noterade innebär dagens ordning att det är den kommunala budgeten som ansträngs när antalet arbetslösa biståndstagare, medan det är den statliga politiken som ansvarar för arbetsmarknadspolitiken. Idag skulle man nog tillägga att även migrationspolitiken är statlig. Staten bär med andra ord inte den fulla kostnaden för sina misslyckanden.

För individens ekonomi är försörjningsstödet också olyckligt eftersom arbete inte lönar sig. I och med att det dessutom är hushållsrelaterat snarare än individrelaterat, drabbas hela familjen om en person börjar arbeta litegrann. Det är fullt möjligt att förlora på att gå från arbetslöshet till arbete.

Det viktigaste som KD:s förslag gör är dock att värna ekonomiskt bistånd för den verkliga målgruppen. Bidragets ändamålsglidning har medfört krav på hembesök, aktivering och språkkunskaper. Det är krav som lämpar sig för ett slags a-kassa men inte för samhällets yttersta skyddsnät. Återigen visar sig KD vara välfärdens verkliga försvarare.

Läs mer

Ledare Barometern

Ledare: A-kassa är bättre än bidrag

Januaripartiernas krispaket är ett brott mot principer som kan försvaras. Men det är centralt att förändringarna blir tillfälliga.

Coronavirus

Ekonomen om coronakrisen: "Livsverk som går upp i rök"

Coronakrisen kan vara smällen som fäller företag som har haft det kämpigt länge – i spåren av konkurser och arbetslöshet följer personliga tragedier.

Ledare Barometern

Ledare: Platta till kurvan lättare sagt än gjort

Covid-19 slår olika medan åtgärderna är likadana.

Coronavirus

Förslaget: Varslade kan plocka gurkor och jordgubbar

Stängda gränser gör att Sverige riskerar att stå utan jordgubbs- och gurkplockare. Nu förslår LRF att varslade och permitterade från andra branscher ska rycka in.

LEDARE

Ledare: Gör socialbidrag till yttersta skyddsnätet igen

Ökningen av ekonomiskt bistånd är ohållbar.

Ledare Barometern

Ledare: Kommunfall på eget grepp

Kommunerna är inte utan ansvar för sina ekonomiska bekymmer.